Tuni.fi kuvaa korkeakouluyhteisön kokoa

Korkeakoulujen vanhat verkkosivut poistuvat vähitellen käytöstä sen mukaan, miten uusia sisältöjä saadaan valmiiksi uusille verkkosivuille. Kuvakaappaus tuni.fi -sivustolta.

Uuden Tampereen yliopiston ja korkeakouluyhteisön starttiin on enää muutama viikko aikaa. Yhteisön ilme näkyy jo verkkosivuilla tuni.fi, jotka tulevat myöhemmin korvaamaan korkeakoulujen nykyiset sivustot.

Tuni.fi on rakennettu laaja koulutustarjonta edellä. Koulutusosio eli ”Tule opiskelemaan” -osio on nyt valmis. Sivustolta löytyvät sekä Tampereen yliopiston että Tampereen ammattikorkeakoulun opinnot ja lisäksi myös täydennyskoulutus, avoimen yliopiston ja avoimen amk:n kurssitarjonta.

– Tuni.fi on tiettävästi ensimmäinen suomalainen verkkosivu, jolla yhdistyvät sekä ammattikorkeakoulun että yliopiston opinnot, verkkotiedottaja Riikka Venetjoki kertoo.

Sivusto on nyt julkaistu suppeassa muodossa, eli kaikki osiot ovat nähtävissä. Muita osioita koulutuksen lisäksi ovat esimerkiksi tutkimus, yhteistyö ja palvelut, jotka löytyvät yliopistojen nykyistenkin sivujen päänavigaatiosta. Myös uutiset ja tapahtumakalenteri löytyvät jo tuni.fi -etusivulta.

Henkilöhaku ja henkilöprofiilit tulevat käyttöön alkuvuodesta.

”Jatkossa kaikista korkeakouluyhteisön tutkijoista ja asiantuntijoista on tarkoitus tehdä omat korttinsa, mikä helpottaa asiantuntijoiden etsimistä.”

Suurin muutos nettisivujen käyttäjälle tulee olemaan se, että tuni.fi -sivusto on rakennettu verkkokaupan mallilla.  Verkkokauppamaisuus tarkoittaa sitä, että pääosioiden alla kaikki koulutukset, tutkimukset, tutkimusryhmät ja muut asiakokonaisuudet ovat omalla ”kortillaan”, josta niiden tiedot ovat nopeasti haettavissa ja selkeästi luettavissa. Jatkossa kaikista korkeakouluyhteisön tutkijoista ja asiantuntijoista on tarkoitus tehdä omat korttinsa, mikä helpottaa asiantuntijoiden etsimistä.

Aivan kuten verkkokaupasta voi etsiä nopeasti haluamansa tuotteen satojen muiden joukosta, myös korkeakouluyhteisön sivulta pystyy löytämään helposti haluamansa tiedon. Jos esimerkiksi opiskelupaikkaa etsivä haluaa tutkia vain ammattikorkeakoulun opintoja, laajaa koulutustarjontaa voi rajata.

Verkkokauppamalliin päädyttiin sivuston suuren koon vuoksi.

– Perinteinen verkkosivun hierarkia ei olisi toiminut lainkaan, koska materiaalia on niin valtavasti, projektipäällikkö Mika Puonti sanoo.

– Meillä tulee olemaan julmetun laaja, monipuolinen sivusto, josta tiedon löytäminen on kuitenkin helppoa.

Pääsivuston rinnalla toimii kotisivukone-palvelu, joka on koko korkeakouluyhteisön käytettävissä. Kotisivukoneesta löytyy helppokäyttöisiä verkkosivupohjia, joilla voi luoda näyttävän verkkosivun esimerkiksi tutkimusprojektille.

”Meillä tulee olemaan julmetun laaja, monipuolinen sivusto, josta tiedon löytäminen on kuitenkin helppoa.”

Tuni.fi-sivuston käytettävyyttä ja saavutettavuutta kehitetään ensi vuoden aikana. Myös sisältöjen päivittäminen jatkuu vilkkaana.

Tiukka aikataulu on leimannut koko Tampere3-hanketta, ja näin on myös verkkosivuprojektin laita. Sivuston luomisessa kuultiin korkeakouluyhteisön henkilöstöä, mutta projektipäällikkö Mika Puonti toivoo, että vuorovaikutukseen olisi ollut enemmän aikaa.

– Ideaalimaailmassa meillä olisi ollut yksi vuosi lisää aikaa projektiin. Silloin olisimme voineet kiertää tiedekunnissa keräämässä enemmän kommentteja. Asioita oli kuitenkin pakko priorisoida, Puonti sanoo.

Organisaation verkkosivuilla on myös symbolista arvoa, etenkin muutostilanteessa.

– On hieno tunne, kun sivut alkavat tuoda uuden korkeakouluyhteisön näkyväksi, Riikka Venetjoki sanoo.

– Usein verkkosivut ovatkin ensimmäinen, konkreettinen osoitus siitä, keitä me olemme ja mitä teemme.

Teksti Tiina Lankinen

Tuni.fi toimii jo

• Tuni.fi on vuoden 2019 alussa toimintansa aloittavan Tampereen korkeakouluyhteisön verkkosivu. Korkeakouluyhteisön muodostavat Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto, jotka yhdistyessään muuttuvat Tampereen yliopisto -nimiseksi säätiöyliopistoksi, ja Tampereen ammattikorkeakoulu.
  • Sivusto on nyt julkaistu suppeassa muodossa. Sisältöjen lisääminen sivustolle jatkuu edelleen.
  • Korkeakoulujen vanhat verkkosivut poistuvat käytöstä ja niiltä ohjataan uudelle sivustolle vaiheittain sen mukaan, miten uusia sisältöjä saadaan valmiiksi.