Tampere <3

Erno Vanhala

Tämä on viimeinen kolumnini Tampereen yliopistossa,
seuraava sitten Tampereen yliopistossa. No niin, asiaan.

Ihmiskunta elää haastavaa aikaa. Yksilön elämä on parempaa kuin koskaan aiemmin, mutta lajina olemme ajautuneet olemassaolomme reunalle. Ylikansoitamme planeettaa, tuhoamme muita lajeja sukupuuttoon noin 200 päivässä ja roskaamme ympäristöä edelleen kiihtyvällä tahdilla. Ilmaston lämpenemisestä nyt puhumattakaan.

Jo tovi sitten on siirrytty aikaan, jossa asioiden suunnittelua voidaan aloittaa vuosia ennen kuin tarvittavaa teknologiaa on saatavissa. Tieteen ja teknologian kehitys on huimaa, ja kehitys kehittyy entisestään eksponentaalisesti. 1990-luvulla kännykkä pieneni pykälän, mutta 2000-luku on tuonut mukanaan valtavan määrän ihmisen elämää “helpottavia” asioita taskuihimme.

KUN ilmastonmuutoksesta selvitään, on ihmiskunnalla edessään vielä suurempi sopeutuminen tekoälyn aikakauden arkipäiväistyessä. Tähän väliin voimme vielä nähdä pandemian koskettavan terveydenhuoltoa globaalisti. Vaikka meillä on asiat monessa suhteen todella hyvin, on meillä ollut viimeiset sata vuotta käsissämme työkalut tuhota koko planeetta, joko hiljalleen sotkemalla ja luonnon diversiteetin tuhoamalla tai myöhemmin ydinaseilla leikkimällä.

Tarvitsemme paljon teknologista kehitystä, jotta pystymme välttämään edessä olevia itseaiheutettuja katastrofeja. Teknologia ei kuitenkaan ole itseisarvo, ja eettistä keskustelua kaivattaneen enemmän kuin koskaan. Ihminen on lajina kehittynyt koko ajan älykkäämmäksi, mutta viisaus ei ole aina tullut samalla kulmakertoimella. Vaikka Sipilä halusi tuoda iteroinnin poliittiseen päätöksentekoon, ei tällä erää ihmiskunnalla ole mahdollisuutta iteroida ainoan planeettamme kanssa. On onnistuttava kerralla.

Minulla ei ole pienintäkään epäilystä, ettemmekö pysty onnistumaan. Kenties tarvitsisimme työkaluja – yliopiston – joka pystyy vastaamaan niin teknologiseen tarpeeseen kuin auttamaan terveydenhuoltoa sekä vastaamaan yhteiskunnalliseen keskusteluun asioista, joita emme osaa vielä edes kuvitella. Mistä saisimme tällaisen yliopiston? Eikun niin joo. Mehän rakennamme maailman parasta yliopistoa koko ajan: Tampere <3

Kirjoittaja on verkkopalvelusuunnittelija Tampereen yliopistossa.