Yliopisto, varo Hitleriä

Matti Parjanen

Tampere3 näyttää niin hunajaiselta, että se vetää puoleensa muitakin ammattikorkeakouluja kuin TAMK:n. Ensimmäiseksi tarttui Seinäjoki. T3:sta oli kasvamassa T4.

Hätkähdin. Julmuuden historiaan perehtyneet tuntevat käsitteen T4 eli Aktion 4.  Nimi on lyhennys osoitteesta Tiergartenstrasse 4, Berlin. Siinä sijaitsi natsien toimisto, jonka tehtävänä oli Hitlerin määräyksestä toteuttaa ns. ei-vapaaehtoinen eutanasiaohjelma. Se merkitsi lopuksi satojen tuhansien fyysisesti epämuodostuneiden, vammaisten ja mielisairaiden surmaamista.

Tilanne vain pahenee, kun yliopistomme lääketieteilijät ovat alkaneet jo nyt puhua T4:stä. Tarkoittaen yliopiston kiinteää suhdetta TAYS:iin.

Kalevantie 4 ja viereinen Sorsapuiston ”Tiergarten” eivät karkottaneet päästäni epätervettä assosiaatiota. Eläintarhan paikallehan oli tarkoitus laajentaa yliopistoa 1970-luvun alussa Hervantaan muuton vaihtoehtona. Kaupunginjohtaja Pekka Paavola kyllästyi eräässä neuvottelussamme päällekäyviin opiskelijapäälliköihin, jotka vastustivat tiukasti Hervantaan siirtymistä.  Hän murahti: ” Sinne eläintarhaan te kuuluisitte!”

Synkistä mielikuvistani minut pelasti Satakunnan amk, joka myös halusi liittoutua T3:n kanssa. Yliopiston pitää siis loikata nopeasti T5:een. Jollei sillekin löydy jokin verinen menneisyys.

Tämä on elämäni viimeinen kolumni Aikalaisessa. Olen niitä kirjoitellut kenkälaatikollisen tähän lehteen ja sen edeltäjiin. Ne olivat nimeltään Tampereen yliopiston tiedotuksia, Yliopistouutiset ja Alumni. Sitä ennen yliopiston professorit ja muut opettajat kävivät kiivaita väittelyjä opiskelijalehti Aviisissa. Niitä myös seurattiin niin sanotuissa joukkotiedotusvälineissä. Sellaisia akateemisia kiistelyjä jään kaipaamaan.

Toivottavasti viidenkymmenentuhannen alumnimme joukosta löytyy joitakin, jotka suostuisivat kolumneillaan tai muilla mielipiteillään rakentamaan siltaa Alma Materiinsa.

Matti Parjanen
Kirjoittaja on kamarineuvos ja yliopiston Alumnin perustajia.