Konferenssi tuo tuloja ja uusia mahdollisuuksia

Laila Walldén auttaa yliopistolaisia isompien ja pienempien kansainvälisten konferenssien järjestämisessä.
– Jos on konferenssi mielessä, tulen mielelläni juttelemaan ja lähdetään viemään asiaa eteenpäin.

Tiedetapahtumat: Konferenssi voi olla alkusysäys uudelle tutkimukselle tai kumppanuudelle.

Saunomisen merkitystä ulkomaalaisille vieraille ei kannata väheksyä.

Mikä se on, kun paljon ihmisiä haahuilee pienissä ryhmissä nimilaput rinnassa, kansiot kädessä ja juovat kahvia? No konferenssi tietenkin!

Tieteentekijöille oman alan suuret, kansainväliset tapahtumat ovat tärkeitä. Niiden avulla tehdään suomalaista tiedettä tunnetuksi ja luodaan henkilökohtaisia kontakteja.

– Konferenssit ovat poikineet pitkäkestoista kansainvälistä yhteistyötä. Tapahtuma voi olla alkusysäys uusille tutkimusprojekteille, vierailuille ja kumppanuuksille, sanoo Visit Tampereen/ Tampere Convention Bureaun asiantuntija Laila Walldén.

Tampereella järjestetyt tapahtumat mahdollistavat yliopiston omien tutkijoiden osallistumisen.

– Lisäksi järjestäjät pääsevät vaikuttamaan teemoihin, ja tamperelainen tutkimus saa kansainvälistä tunnustusta.

Tampere saa tiedetapahtumista paitsi näkyvyyttä, myös tuloja. Tutkimusten mukaan ulkomaiset kokouskävijät jättävät paikkakunnalle selvästi enemmän rahaa kuin perusturisti, keskimäärin yli 250 euroa vuorokaudessa. Hotellit, kokouspaikat ja oheisohjelmien järjestäjät hyötyvät tapahtumista.

Enemmän kuitenkin arvostetaan konferensseissa alkunsa saavia uusia projekteja, investointeja ja hankkeita, joilla on pitkällä aikavälillä merkitystä sekä elinkeinolle että tieteen vaikuttavuudelle.

– Konferenssit ovat väylä kaupungin ja yliopiston tunnettuuden lisäämiseen, Laila Walldén sanoo.

Hänellä on pitkä kokemus tapahtumien järjestämisestä. Elävimmin hänelle on jäänyt mieleen Helen Keller -konferenssi, jossa kuurosokeita ihmisiä ympäri maailmaa kokoontui Tampere-taloon.

–  He olivat käsittämättömän rohkeita ihmisiä ja konferenssi on ollut työurani mieleenpainuvin ja koskettavin tapahtuma.

Konferensseja kannattaa hakea yhdessä Tampere Convention Bureaun ja Tampereen yliopiston konferenssipalveluiden kanssa. Laila Walldén antaa yliopistolaisille asiantuntija-apua tiedekonferenssien hakuvaiheessa. Hän on tavattavissa perjantaisin yliopiston päärakennuksessa, jossa hän työskentelee yliopiston konferenssipalvelujen kanssa samassa huoneessa.

Tavoite on, että tutkijat voivat keskittyä tapahtuman tieteellisen sisällön rakentamiseen, kun taas Walldén ja konferenssipalvelut auttavat muissa käytännön asioissa.

– Voimme tehdä tyylikkäät hakumateriaalit ja -dokumentit ja olla yhteydessä kv-järjestöön, jolta tapahtumaa haetaan. Kasaamme kutsukansiot ja kokoamme niihin kaupunki-infoa ja yksityiskohtia. Järjestämme vierailut ja ohjelman, kun tapahtumajärjestö tulee tutustumaan kaupungiin, Walldén luettelee.

– Toimenkuvani keskittyy konferenssien suunnittelu- ja hakuvaiheeseen, mutta autamme mielellämme myös osallistujamarkkinoinnin ideoinnissa. Esimerkiksi Visit Tampereen kuvapankkia kannattaa hyödyntää osallistujien houkuttelussa Tampereelle.

Konferenssin oheisohjelmasta voidaan tehdä ehdotuksia järjestäjille. Walldénin oma suosikki on klassikko – suomalainen sauna.

– Tampere on Suomen saunapääkaupunki. Jos tapahtumaohjelman johonkin väliin saa saunan, kannattaa uskaltaa. Se jää elämyksenä mieleen.

Teksti Tiina Lankinen
Kuva Jonne Renvall