Alumnin asialla: ”Finland strikes back”

Alumnin asialla: Timo Nieminen

Yhdysvalloissa jo presidentti Obaman kaudella tapahtunut merkittävä käänne teollisuuden työpaikoissa positiiviseen suuntaan. ”Made in USA” – leimalla onkin taas kilpailukykyä ja monet Yhdysvaltalaiset yritykset ovat ”kotiuttaneet” tuotantoaan takaisin uudelle mantereelle. Viimeaikaisessa kehityksessä lienee ripaus myös presidentti Trumpin ”America First”-ohjelman vaikutusta.

Suomessakin viime aikoina mollivoittoinen uutisointi on muuttunut positiivisemmaksi: Kansantalouden kasvuprosentit kasvavat ilmoitus ilmoitukselta, teollisuus saa uusia tilauksia, kiinteät investoinnit ovat lisääntyneet merkittävästi, PK-yritysten tunnelmat ovat parantuneet huomattavasti ja kuluttajat luottavat tulevaisuuteen.

Yleisen talouskehityksen rinnalla on ollut upea seurata Meyer Turun, Valmet Automotiven ja Äänekosken Biotuote-tehtaan tarinoita. Rauta- ja puukourilla on taas töitä!

Omalla toimialallani, teräksen ja alumiinin jakelussa ja tuotantopalveluissa, muutos alkoi jo vuoden 2016 lokakuussa, jolloin valmistavan teollisuuden segmenttimme lähti kasvuun JA, mikä tärkeintä, kasvu on jatkunut poikkeuksetta kuukausi kuukaudelta. Rakentaminen kasvoikin jo koko vuoden 2016.

Julkisella taloudella on toki ongelmansa. Kaikki sen tietävät. Nyt on vaan tuntuu sekoavan julkisen talouden ja Suomen kansantalouden problematiikka. Itse väitän, että suomalainen teollisuus (poislukien ehkä ns. Nokia-sektori) ei ole peruuttamattomasti menettänyt kilpailukykyään. Jälkiteollinen tuotantorakenteemme näyttää vaan haukkaavan kasvua hieman aiempia suhdannekiertoja myöhemmin.

Mitä jos se Suomen lähitulevaisuuden toivo paremmasta liittyykin meidän perinteisiin metalli- ja puunjalostusaloihin? Mitäpä jos niillä sektoreilla pärjäämällä käännämme Suomi laivan taas oikealle kurssille, kohti menestystä? (Luonnollisesti allekirjoittanutta ei haittaa ollenkaan, jos olemme myös peli-toimialan globaali hubi tai vaikkapa Lapin matkailuelinkeinomme siirtyy räjähtävälle kasvu-uralle kiinalaisten matkustajien myötä). Itse uskon vakaasti, että Suomi tulee, taas kerran, takaisin taloudellisesti menestyvimpien kansakuntien joukkoon eli ”Finland strikes back”.

Timo Nieminen,
    Markkinointijohtaja
    BE Group Finland & Baltics

Kirjoittaja on Tampereen yliopiston alumni.