Ilmastonmuutos ei kuulu marginaaliin

Yksi kirjantekijöiden matkakohteista oli Saanajärvi. Se on 680 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitseva tunturijärvi käsivarren Lapissa. Aikoinaan se on pysynyt jäässä läpi vuoden, mutta nykyään jäät sulavat kesiksi. Geofysiikan opiskelija Joonatan Ala-Könni oli maaliskuussa Saanajärvellä tekemässä mittauksia kandidaatin tutkielmaansa varten. Hän haluaa selvittää mikä vuoden keskilämpötilan tulisi olla, jotta järvi pysyisi jäässä ympäri vuoden.

Journalistiopiskelijoiden kirjaprojekti tarkastelee ilmastonmuutosta niin politiikan kuin psykologiankin näkökulmasta.

Keskitason ilmastokatastrofi tulee joka tapauksessa. Sen sijaan täysi maanpäällinen helvetti voidaan ehkä estää vielä kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä. Mutta sitä muutosta täytyy lähteä rakentamaan nyt.

Tässä on yksi syy sille, miksi Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessori Hanna Nikkanen kokosi yhteen 21 journalistiikan ja kuvajournalismin opiskelijaa ja ryhtyi tekemään kirjaa ilmastonmuutoksesta. Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken ilmestyy lokakuussa 2017.

Nikkanen ja opiskelijat ovat kevään ajan huhkineet kasaan materiaalia, joka valottaa ilmastonmuutosta useasta eri näkökulmasta. Työryhmän vaatimattomana tavoitteena on ottaa haltuun ”kaikki ne tavat, joilla ilmastonmuutos on tai saattaa olla tärkeä suomalaisille seuraavien vuosikymmenien aikana”.

Kirja koostuu muun muassa reportaaseista, asiantuntijahaastatteluista ja esseistä. Se jakaantuu kolmeen osaan, joista ensimmäisessä tarkastellaan nykyhetkeä ja sitä, mikä kaikki vaikuttaa esimerkiksi tämänhetkiseen ilmastopolitiikkaan. Toisessa osassa aihetta tarkastellaan filosofisista ja psykologisista näkökulmista. Keskiössä on muutos, sen sisäistäminen ja siihen mukautuminen. Lopuksi käsitellään mahdollisia ratkaisuja, ja sitä, miten suomalaiset tulevaisuudessa ehkä elävät.

Materiaalin kokoaminen on vienyt työryhmän opiskelijoita mitä erilaisimpiin paikkoihin. Kuvajournalismin opiskelija Ella Kiviniemi löysi itsensä kevättalvella Lapista moottorikelkan kyydistä, kun vieressä ajanut toimittajan kelkka leimahti yhtäkkiä tuleen ja paloi poroksi.

– Se saatiin kuviin, Kiviniemi nauraa.

Viimeistä vuotta journalistiikkaa opiskeleva Erkki Mervaala puolestaan päätyi tiiminsä kanssa eduskuntaan, kansanedustaja Erkki Tuomiojan työhuoneeseen keskustelemaan ilmastonmuutoksesta ja politiikasta Tuomiojan ja politiikan moniottelijan Osmo Soininvaaran kanssa.

– Kiinnostavaa oli myös ilmastonmuutoksen tarkastelu psykologian näkökulmasta. Esimerkkinä vaikka se, kuinka Yhdysvaltain republikaanien joukosta, joka on aiemmin kieltänyt ilmastonmuutoksen, on nyt alkanut nousta liike, joka haluaa estää muutoksen. Heille eivät kuitenkaan kelpaa samat keinot kuin demokraateille, sillä se tarkoittaisi poliittista takinkääntöä ja se taas olisi psykologisesti liian kuormittavaa. Kaikki tällainenkin siis vaikuttaa ilmastopolitiikkaan, Mervaala sanoo.

”Individualismin vuosisata

on nyt tullut päätökseen”

Kirjan kohdeyleisönä ovat Nikkasen mukaan ennen muuta toimittajat ja media ylipäätään.

– Haluamme näyttää, että ilmastonmuutos ei ole vain ympäristö- tai tiedesivujen asia. Se liittyy talouteen, sosiaalipolitiikkaan, kunnallispolitiikkaan, työhön ja oikeastaan kaikkeen. Siksi muidenkin kuin tiedetoimittajien pitäisi olla siitä kiinnostunut. Kirja näyttää ja havainnollistaa, miten ilmastonmuutos liittyy näihin aiheisiin. Ajattelin, että se on parempi tapa alleviivata asiaa kuin saarnaaminen, kirjan päätoimittajana toimiva Nikkanen sanoo.

Yksi osa havainnollistamista ovat kuvat ja muut visuaaliset elementit.

– Niistä näkyy, millainen on tutkijan ilme, kun hän kertoo, miten ilmastonmuutos masentaa.

Opiskelijoille kirjaprojekti tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden perehtyä isoihin teemoihin ja syventää asiantuntemustaan tulevina toimittajina ja kuvaajina.

– Uskon, että projektissa saatu ymmärrys ilmiöstä näkyy myös tulevassa työssä. Esimerkiksi siinä, millaista pohdintaa voi tuoda öljy-yhtiön tiedotustilaisuudesta otettuun kuvaan, Kiviniemi sanoo.

Projekti on opettanut jotain myös yhteis- ja ihmiskunnasta ja niiden suunnasta nyt ja tulevaisuudessa. Kirjan tekijöiden mukaan lähivuosina muuttuvat käsitykset niin hyvinvoinnista kuin kulutuksestakin.

– Meneillään on isoja muutoksia. Individualismin vuosisata on nyt tullut päätökseen, Mervaala kiteyttää.

Hyvän sään aikana

Kirja ilmestyy lokakuussa 2017.

Projektia voi seurata muun muassa sosiaalisessa mediassa asiasanalla #ilmastokirja ja käyttäjätunnuksella @ilmastokirja

Projektilla on myös oma podcast-sarja. Sitä voi kuunnella esimerkiksi Radio Moreenin SoundCloud-sivuilla: soundcloud.com/radio_moreeni

Teksti Hanna Hyvärinen

Kuva Ella Kiviniemi