Myös asiantuntija työskentelee ruumiillaan

Jaana Parviainen, Taina Kinnunen ja Ilmari Kortelainen (toim.): Ruumiillisuus ja työelämä. Vastapaino 2016. 254 s.

 

MIKÄ: Kirja avaa työelämää ja sen ruumiillisuutta useista eri näkökulmista. Se pohtii, millaista työn ruumiillisuus on palvelu- ja asiantuntijatyössä. Kirja nostaa esiin, että keholla on merkitystä niin rekrytointitilanteessa kuin yrittäjänä pärjäämisessäkin. Ulkonäkö, sukupuoli, ikä tai edes tapa kätellä eivät ole yhdentekeviä.

Kirja tuo esiin myös tilanteita, joissa työ uhkaa viedä voiton ruumiista ja sen tarpeista. Työn aiheuttama stressi vie yhä useammalta yöunet, mutta sen sijaan, että asialle tehtäisiin jotain työn rakenteita muuttamalla, vastuu jaksamisesta sysätään työntekijälle. Univaikeuksia pidetään heikkoutena, ja niitä lääkitään kaikessa hiljaisuudessa. Aamulla väsymykset merkit häivytetään.

KIITÄMME: Kirja tekee näkyväksi monia tärkeitä työn ja ruumiillisuuden yhteyksiä. Kiinnostavaa on muun muassa, miten rekrytointikonsultit tulkitsevat työnhakijoiden kehonkieltä. Ahaa-elämyksiä tuottaa myös liikkuvuuden ihanteen esiin tuominen. Omanlaisensa kuriositeetti on myös Björn Wahlroosin olemuksen ruotiminen taloudellisen vallan ruumiillistumana.

MOITIMME: Aika ajoin työn ja ruumiillisuuden yhteys on melko käsitteellinen ja teoreettinen. Merkityksiä kaivetaan esiin sieltä, missä niitä on ainakin näin lukijana melko vaikea oikeasti nähdä.

KENELLE: Kirja sopii esimerkiksi sosiologian, yhteiskuntapolitiikan, kulttuurintutkimuksen ja sukupuolen tutkimuksen oppimateriaaliksi. Se on herättelevää luettavaa myös kenelle tahansa työhyvinvoinnista kiinnostuneelle.

OPIMME: Ruumilla ja ulkonäöllä on merkitystä myös niissä töissä, joita äkkiseltään ajatellen tehdään ihan muilla avuilla.

 

Hanna Hyvärinen