Tunteita ja yhdysviivoja

Hanna Hyvärinen

Keskustelu Tampere3:n tulevaisuudesta on viime viikkoina vellonut kiivaana. Jo pelkästään uudelle kokonaisuudelle kaavaillut nimiehdotukset ovat aiheuttaneet kuohuntaa. Jo aiemmin uuden yliopistokokonaisuuden nimi on herättänyt uteliaisuutta ja ruokkinut tamperelaisten luovuutta. Uudeksi nimeksi on eri yhteyksissä ehdotettu muun muassa Moro-yliopistoa ja jopa Pate Mustajärvi -yliopistoa.

Huumori on toki huumoria, mutta nämäkin ehdotukset kertovat, että asia kiinnostaa ja sillä on väliä.

Vaan kukapa olisi arvannut, että niminäytelmän pääosaan voi nousta yksi yksittäinen yhdysviiva. Tampereen yliopiston aiemmin syksyllä julkistetun nimiehdotuksen tulkittiin laajalti olevan muotoa ”Tampere yliopisto”. Siitä vasta riemu repesi. Tilannetta hälytettiin kommentoimaan tavan tamperelaisten lisäksi kielenhuollon ammattilaiset. Ilmassa oli niin ihmetystä, paheksuntaa kuin suoranaista närkästystäkin. Vasta kun tunteet ehtivät tasaantua, oli aikaa tarkistaa ehdotuksen todellinen kirjoitusasu.

Kuohunta osoitti, että paikallisen korkeakoulun nimi ei ole yhdentekevä. Sillä on tamperelaisille merkitystä. Kyseessä ei ole vain rivi kirjaimia, vaan nimi sanan varsinaisessa merkityksessä. Nimi on suoraan yhteydessä identiteettiin ja siksi siihen liittyy odotuksia, tulkintoja ja suuria tunteita ­– sekä sinänsä kohtuullinen odotus oikeakielisyydestä.

Vielä tämän lehden painoon mennessä emme tiedä, mikä uudelle korkeakoulukokonaisuudelle tulee nimeksi. Varmaa on vain se, että myös lopullinen valinta herättää takuulla keskustelua, niin asianosaisissa kuin muissakin tamperelaisissa.

Hanna Hyvärinen

Kirjoittaja on Aikalaisen vastaava toimittaja