Taitokeskus muuntuu vaikka onnettomuuspaikaksi

Tampereen yliopiston uudessa Arvo2-rakennuksessa sijaitseva Taitokeskus on monipuolinen simulaatiotila, jossa voidaan harjoitella lähes mitä tahansa hoitotilannetta todentuntuisissa oloissa.Tampereen yliopiston uudessa Arvo2-rakennuksessa sijaitseva Taitokeskus on monipuolinen simulaatiotila, jossa voidaan harjoitella lähes mitä tahansa hoitotilannetta todentuntuisissa oloissa.

Jo nyt tilat voidaan muuntaa muun muassa leikkaussaliksi, vuodeosastoksi, ensiavuksi, teho-osastoksi tai vaikka synnytyssaliksi. Syksyn aikana tiloihin saadaan myös ambulanssin runko, jossa voidaan harjoitella toimintaa ambulanssissa. Lisäksi ambulanssin ympärille voidaan lavastaa vaikka liikenneonnettomuuspaikka.

– Mahdollista on lavastaa myös potilaan koti, jossa tapahtuu onnettomuus tai jossa potilaalle annetaan ensihoito, kertoo Taitokeskuksen toiminnanjohtaja Nina Hutri-Kähönen.

Taitokeskuksen omistavat ja sitä käyttävät Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Tiloissa siis harjoittelevat niin lääketieteen ja terveysalojen opiskelijat kuin myös terveydenhuollon ammattilaiset ja erilaiset työryhmät. Harjoittelu voi olla tiimiperustaista työskentelyä tai yksilöllistä oppimista ja ammattitaidon hiomista.

Opetustilat on varustettu kameroilla, joten opetustilanteet voidaan kuvata ja tallenteet voidaan jälkeenpäin katsoa ja analysoida. Tällöin nähdään, miten harjoitus sujui.

Vastaavia tiloja on olemassa Suomessa muuallakin, muttei yhtä suuressa mittakaavassa. Ainutlaatuista on myös se, että samoissa tiloissa työskentelevät ja harjoittelevat niin terveydenhuollon ammattilaiset kuin eri alojen opiskelijat.

– Tulevina vuosina järjestetään myös erilaisia yhteistyötilaisuuksia, jossa yhteistyötä voivat tehdä sekä eri alojen opiskelijat keskenään että opiskelijat ja ammattilaiset yhdessä.

Tiloja on jatkossa tarkoitus vuokrata myös ulkopuolisille tahoille. Kiinnostusta on jo ollut.

– Etenemme kuitenkin tässä suhteessa maltillisesti. Haluamme ensin saada kaiken valmiiksi.

Erilaisia suunnitelmia on kuitenkin jo hautumassa.

– Suunnitelmissa on muun muassa kansainvälistä yhteistyötä ja kansainvälisiä kokouksia. Ensimmäiset tapahtumat järjestettäneen jo ensi vuonna.

Teksti Hanna Hyvärinen

Kuva Jonne Renvall