Toimittajia tarvitaan Suomessa ja maailmalla

Journalistiikan oppiaineen vierailijaprofessorin valta vaihtui.

Journalistiikan oppiaineen vierailijaprofessorin valta vaihtui syyskuun alussa.

Perinteisten mediatalojen vaikeudet näkyvät journalismin laadussa.

Journalistiikan oppiaineen vierailijaprofessorin valta vaihtui syyskuun alussa. Yleisradion MOT-ohjelman tuottaja, tutkiva journalisti Renny Jokelin siirsi tehtävän pitkän uran ulkomaantoimittajana tehneelle Rauli Virtaselle.

Renny Jokelin sanoi jäähyväisluennollaan, että perinteisten mediatalojen vaikeudet uhkaavat journalismin laatua.

– Journalismi elää vaarallisessa välivaiheessa, Jokelin sanoo.

– Vanhat mediatalot ovat vaikeuksissa ja ovat potkineet viime vuosina joukoittain journalistista osaamista pois. Mediatalot ovat vaalineet journalismin etiikkaa, faktoja ja pitäneet laatua yllä.

Toinen syy vaaraan on yleisöjen pirstaloituminen. Uudet yleisöt ovat niin pieniä, ettei työ lyö leiville.

Jokelin uskoi kuitenkin, että kyseessä on välivaihe, jonka jälkeen journalismi löytää uudet formaatit.

– Journalismi on yksi maailman parhaita ammatteja. Minulle tutkiva journalismi on se juttu. Kun työ on vaikeaa, tietää, että on tekemässä oikeita asioita.

Journalistiikan vierailijaprofessoriksi valitaan vuosittain kokenut journalisti, jonka toivotaan jakavan tietojaan ja kokemustaan alan opiskelijoille sekä kehittävän samalla alan opetusta.

Rauli Virtanen aloittaa professorivuotensa Tampereen yliopistossa ulkomaanjournalismin luentosarjalla. Ensi vuoden alkupuolella vuorossa ovat luennot, joissa perehdytään humanitaariseen journalismiin, konflikteihin, rauhanvälitykseen ja kehitysyhteistyöhön. Virtanen kertoo, että presidentti Martti Ahtisaari on luvannut puhua tällä luentosarjalla.

Rauli Virtasen tavoite on herättää journalistiopiskelijoiden innostusta ulkomaanjournalismiin.

– Yritän jakaa opiskelijoille pääomaa, tutustuttaa ulkomaantoimittajan työympäristöön ja siihen, miten ulkomaantoimittaja pärjää työssään, Virtanen sanoi avajaisluennossaan.

Median huono taloustilanne näkyy ulkomaantoimituksissa, joita on vähennetty. Sen sijaan järjestöt, kuten Kirkon Ulkomaanapu, palkkaavat journalisteja tekemään ulkomaankeikkoja. Järjestöillä on varainhankinnankin takia tarve saada ammattitaitoista väkeä raportoimaan maailmalta.

– Välimerellä hukkuneiden tragedia nosti taas ulkomaanjournalismin tarpeen esille, hän sanoo.

– Ymmärtävätkö mediatalot, että nyt on lähetettävä journalisteja raportoimaan näistä asioista, jotka ovat tärkeitä myös suomalaisten kannalta?

Virtanen on työskennellyt ulkomaantoimittajana vuodesta 1972 alkaen. Hänet tunnetaan etenkin työstään MTV:n ulkomaantoimittajana. Hän on ollut mukana pyörittämässä media-alan tuotantoyhtiöitä ja kirjoittanut kirjoja. Hän on saanut valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 1993 ja Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon 2001.

Teksti Tiina Lankinen
    Kuva Jonne Renvall