Kahden puolueen kisassa komedia voittaa

Amerikkalaiset eivät saa koulussa tarpeeksi tietoa maansa monimutkaisesta vallanjaosta, sanoo professori Katri Sieberg.

Yhdysvaltain media on niin mainostajaystävällistä, että vain satiirilla on varaa puolueettomaan raportointiin.

− Amerikkalaiset syyttävät herkästi presidenttiä asioista, joihin hänellä ei ole päätösvaltaa, sanoo Tampereen yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Katri Sieberg. Hänen mukaansa amerikkalaiset eivät saa esimerkiksi koulussa tarpeeksi tietoa maansa monimutkaisesta vallanjaosta, jonka vuoksi päätöksenteko on hidasta. Presidentin valtaoikeuksien rajallisuus on monelle epäselvää.

Käytännössä
    kaksipuoluejärjestelmäisessä maassa tiedostusvälineiden uutisointi on puolueellista. Suositun Fox Newsin mottona toimii ”reilu ja tasapainoinen”, mutta kanava on konservatiivinen ja kannattaa republikaanipuoluetta. Vastaavasti esimerkiksi MSNBC edustaa liberaalia uutisvirtaa. Siebergin lapsuudessa kaikkien luottama uutistenlukija oli CBS-kanavan Walter Cronkite. Suomalaisille hän voi olla tuttu Kennedyn salamurhan uutisoinnista.

− Hänen kaltaisiaan hahmoja ei enää ole.

Viimeisin skandaali koskettaa NBC-kanavan Brian Williamsia, jonka paljastettiin vääristäneen kertomuksiaan raportoidessaan muun muassa Irakista.

Uutissatiireilla
    on Yhdysvalloissa merkitystä myös muuten kuin pelkkinä huumorintuottajina. Suomen Yleisradion tai brittien BBC:n kaltaista valtiorahoitteista toimijaa maassa ei ole, joten kaikki televisiokanavat toimivat mainosrahoitteisesti.

− Satiiriohjelmilla on mahdollisuus huumorin varjolla puhua vakavista asioista ja paljastaa epäkohtia ilman huolta mainostajien karkoittamisesta.

Ohjelmien keulahahmoille rinnastus oikeisiin uutislukijoihin on ollut raskasta. Jon Stewart ilmoitti jättävänsä Daily Show’n ja Stephen Colbert siirtyy David Lettermanin eläköityessä tavalliseksi talk show -isännäksi. Manttelinperijäksi on povattu John Oliveria ja hänen luotsaamaansa Last Week Tonight -ohjelmaa.

− Oliver on löytänyt ohjelmassaan hänelle sopivan tavan käsitellä asioita. Hän on nostanut puheenaiheeksi muun muassa suurien tupakkayhtiöiden liiketoiminnan kehitysmaissa ja lääketeollisuuden korruption.

Siebergilla
    on äänioikeus sekä Yhdysvalloissa että Suomessa, ja hän äänestää molempien maiden vaaleissa. Suomalaiset vaalit ja suomalainen uutisointi yleensäkin näyttäytyvät Siebergille asiallisina. Yhdysvaltain vaaliperinteeseen kuuluvat esimerkiksi vastakampanjat, joissa vastustajaa mustamaalataan avoimesti. Kahden puolueen kesken tällainen on helppoa, Suomessa usean puolueen keskisessä kisassa tällainen ei tehoaisi ja siten keskustelu pysyy asialinjalla.

Barack Obama istuu nyt toista ja viimeistä kauttaan, joten presidenttipeli vuoden 2016 vaaleista on jo käynnistynyt. Republikaanit etsivät ehdokasta, joka pystyisi haastamaan demokraatit, joiden oletettu ehdokas on Hillary Clinton. Clinton ei tosin ole kertonut julkisesti asettuvansa ehdolle. Republikaanien haaste on sekä miellyttää äärikonservatiiveja että houkutella enemmän liberaalempeja liikkuvia äänestäjiä.

− Vuoden 2008 vaalien alla sanoin luennolla, etten usko elinaikanani näkeväni mustaa enkä naispuolista presidenttiä Yhdysvalloissa. Kaikki on, kuten kävi ilmi, mahdollista.

Lue myös koomikko Jukka Lindströmin haastattelu Saarnaaminen ei ole hauskaa.

Teksti Inka-Minttu Läksy
    Kuva Jonne Renvall