Kuvajournalismin monitaitaja

Ensio Kauppila oli rauhallinen herrasmies, joka tuli tutuksi Tampereen yliopiston valokuvauksen opettajana monille toimittajapolville. Kuva: Erkki Karén

Kuva: Erkki Karén

Valokuvaaja Ensio Kauppila 1930–2014

Monipuolisena valokuvaajana tunnettu Ensio Kauppila kuoli pitkällisen sairauden murtamana 83 vuoden ikäisenä Tampereella 17. tammikuuta 2014. Hän oli syntynyt Viipurissa 17. lokakuuta 1930.

Kauppila hallitsi valokuvauksen skaalan laidasta laitaan. Hän otti lehtikuvia, teollisuus-, mainos- ja taidevalokuvia. Monet toimittajapolvet muistavat hänet Tampereen yliopiston valokuvauksen opettajana vuosilta 1968–1993.

Kauppila toimi Aamulehdessä kemigrafiaoppilaana 1947–1949 ja lehtikuvaajana 1951–1953. Valokuvaamo V.O. Kannisen kuvaajana hän oli 1954–1956. Hän jatkoi uraansa freelancerina vuodesta 1957.

Kauppila nousi valokuvauksen aateliin vuonna 1959, jolloin hän voitti hopeaa Uruguayn kansainvälisessä valokuvakilpailussa kuvalla, joka esitti silhuettia Tampereen rautatieaseman ikkunanpuhdistajasta. Hänet hyväksyttiin jäseneksi Englannin kuninkaalliseen valokuvaseuraan, joka jälkeen hän sai liittää nimensä perään arvostetut kirjaimet ARPS (Associateship of the Royal Photographic Society) vuonna 1959 ja FRPS (Fellowship of Royal Photographic Society) vuonna 1962.

Kauppila toimi valokuvauksen opettajana aikana, jolloin lehtikuvaus nähtiin toimittajan sivutyönä ja yliopistossa vain yhden oppikurssin arvoisena. Kauppila keskittyikin opetuksessaan perustaitoihin kuten pimiötyöskentelyyn ja kameran käytön alkeisiin. Hän oli rauhallinen eikä hermostunut, vaikka nuoret opiskelijat sähläsivät pimiössä.

Kauppilalla oli vahva perinteinen näkemys lehtikuvasta, mutta hän ei pitänyt sitä ainoana oikeana näkemyksenä. Opettajana hän pyrki siihen, että kaikki oppivat perusasiat, eikä hän suosinut opetuksessaan vain pidemmälle ehtineitä oppilaita.

Muistan Kauppilan 1970-luvun lopun vuosilta toimittajatutkinnosta. Hän oli kohtelias herrasmies ja asiallinen opettaja, jota kollegat kutsuivat Enskaksi.

Vasta myöhemmin minulle paljastui, että Kauppilalla oli takanaan merkittävä ura Tampereen 1950- ja 1960-lukujen kuvaajana. Hänen kuvansa tulivat vasta vuosien kuluttua tutuiksi näyttelyiden ja Tampere-seuran kuvakirjojen kautta. Moni hänen otoksistaan on noussut asemaan, jota nykyviisaat kutsuvat ikonisuudeksi. Kuva Kalevan tornien edessä keinuvista tytöistä on hyvä esimerkki siitä, miten Kauppila oivalsi kuvakulman ja ratkaisevan hetken merkityksen. Siinä on kiteytettynä aikakauden henki ja tunnelma.

Kauppilan entiset työtoverit muistavat hänet kovana tennismiehenä, jonka kunniaksi perinteinen pääsiäisloman tennisottelu nimettiin ”Ensio Kauppila -turnaukseksi”. Kisan voittajalle Kauppila lahjoitti oman julistevedoksensa.

Heikki Laurinolli

Nuori valokuvaaja Ensio Kauppila työkeikalla joskus 1950-luvulla.