Daily Archives: 5.2.2010

City-ihminen kaipaa luontoa

Helsinkiläiset ja tamperelaiset viihtyvät mieluummin luonnossa kuin city-ympäristössä. Tämä käy ilmi Tampereen yliopiston psykologian laitoksen ja Metsäntutkimuslaitoksen tutkimuksesta.

Suomalaistutkimus saa hätkähdyttävää taustatukea kansainvälisistä tutkimuksista, joiden mukaan kuolleisuus on yhteydessä viheralueiden määrään: mitä enemmän viheraluetta, sitä pienempi on asukkaiden kokonaiskuolleisuus.

– Luontoalueet alentavat verenpainetta, sydämen sykettä ja stressihormoneja enemmän kuin kaupunkikeskustat, sanoo Tampereen yliopiston psykologian professori Kalevi Korpela, joka tutkii mielipaikkoja ja elvyttäviä ympäristöjä.

Uudenvuodenlupaus

Tätä kirjoittaessani (6.1.) aika moni on jo kuusi päivää elänyt uudenvuodenlupauksensa mukaan: syönyt vähemmän ja liikkunut enemmän. Tämän ilmestyessä (5.2.) aika moni on jo unohtanut lupauksensa: kampaviineri on palannut päiväkahville ja jumppakassi jäänyt nurkkaan.

Elintapamuutoksiin motivoi monta tekijää, uuden vuoden alku on niistä vain yksi, vaikkakin suosittu sellainen. Lähestyvät juhlat, lomat ja vaatteet ovat tutkimusten mukaan yleisimpiä laihdutussyitä. Terveysmotiivit astuvat kuvaan vasta sitten, kun on jo tosi kyseessä.