Uudet käyttöohjeet eivät puhuttele

Tytti Suojanen

 

FL Tytti Suojasen käännöstieteen (englanti) väitöskirja Suomalaista teknistä viestintää : Sinä- ja me-asenne kotoistamisstrategioina kodinkoneiden käyttöohjeissa 1945-1995 tarkastettiin 20.10.2018. Vastaväittäjänä oli professori Merja Koskela (Vaasan yliopisto).

 

Kuka olet?
FL väit. Tytti Suojanen, lehtori, 49, Tampere.
Tekninen viestintä.

Mitä tutkit?
Tarkastelin tutkimuksessani kotoistamisstrategioita, joilla kodinkoneita tehtiin käyttäjille tutuksi suomalaisissa käyttöohjeissa vuosina 1945–1995. Näkökulmana oli ohjeiden käyttäjien sekä kirjoittajien ja yrityksen vuorovaikutukselliset piirteet.

Mitä sait tulokseksi?
Sekä käyttäjät että kirjoittajat (yritykset) ovat vahvemmin ja monipuolisemmin läsnä noin 1970-luvulle ulottuvissa ohjeissa kuin sitä uudemmassa aineistossa. Ohjeiden tehtävänä on ollut vakuuttaa käyttäjää uuden koneen hankinnan järkevyydestä, auttaa uuden teknologian hyväksymisessä ja kesyttämisessä sekä suostutella käyttäjä uskomaan, ettei koneen käytön opettelu ole vaikeaa. Tuloksista muodostuu käsitys, että mitä uudempi käyttöohje on kyseessä, sitä persoonattomampi ohje on, ja sitä enemmän ohje on myös irrallaan käyttäjästä ja hänen käyttötilanteestaan.

Mikä oli parasta?
Flow’n kokemuksen hetket, jolloin on sopivasti haastetta ja saa täysin uppoutua tekstiin ja ongelmanratkaisuun.

Mikä oli hankalinta?
Monitieteisen kokonaisuuden hallitseminen.

Mitäs nyt?
Jatkan opettamista ja tutkimista opettajan työssäni.