Ajatus, joka nosti Trumpin valtaan

Markku Ruotsila:
Sydänmaiden kapina.
Gaudeamus 2018.

 

Mikä: Kirjan mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin valtaannousu on looginen seuraus historiallisista muutoksista, jotka alkoivat 1930-luvun New Dealista. Tuolloin valtio alkoi säädellä taloutta ja ihmisten elämää. Yhdysvallat pohjaa yksilön vapauden ja arvot Raamattuun. 1960-70-lukujen seksuaalinen ja rodullinen vapautuminen koettiin uhkaksi kristillisiä arvoja vastaan. Reaganin valtaan nousu palautti vanhan järjestyksen. Mutta Barack Obama sai kristilliset amerikkalaiset takajaloilleen valtion vallan ja byrokratian kasvattamisella ja seksuaalisten ja rodullisten vähemmistöjen suosimisella. Sydänmaiden rehti ja työtä tekevä kansa edusti tyytymättömyyden ydintä, mutta suurin osa amerikkalaisista haikaili vanhoja hyviä aikoja. Obaman vastakohta Trump lupasi palauttaa Yhdysvalloille sen erityisaseman jumalan kansana.

Kenelle: Kaikille Trumpista kiinnostuneille, eritoten Trumpia tutkiville yhteiskuntatieteilijöille. Teos kritisoi marxilaista ja materialistista lähtökohtaa, joka vähättelee merkitysten, arvojen ja maailmankuvan osuutta.

Kiitämme: Trumpista on ehditty kirjoittaa kirjoja hyllyllinen, mutta Sydänmaiden kapina uppoutuu syvälle Trumpin ja Yhdysvaltain uskonnolliseen ja maailmankatsomukselliseen taustaan, sen historialliseen kehitykseen ja vaikuttajiin. Ilman tätä Trumpin ymmärtäminen jää vaillinaiseksi ja liukuu mustamaalaamisen tasolle.

Moitimme: Kirjassa käydään liiankin tarkkaan ja pitkään läpi niitä lukuisia kristinuskoa ja markkinataloutta yhdistäviä ideologisia suuntauksia kristillisestä oikeistosta, neo-konservatismista ja paleokonservatismista äärioikeistolaiseen rotubiologiaa kannattavaan Alt-Right järjestöön ja teekutsuliikkeeseen. Lukijan on vaikea hahmottaa kokonaisuutta.

Jäi mieleen ja opimme: Tekniikan ja talouden maana tunnettu Yhdysvallat on pohjimmiltaan yhtä kristinuskon läpitunkema kuin 1700-luvulla maata rakentavien puritaanien aikoina. Esimerkiksi valtiota ei vastusteta vain taloudellisista syistä, vaan takana on käsitys perisynnistä ja sen turmiollisesta vaikutuksesta. Jos valta keskitetään, langennut eliitti alkaa sortaa kansalaisia järjestelmällisesti.

Pekka Wahlstedt