Sananvapaus ei ole itsestään selvyys

Riku Neuvonen: Sananvapauden historia Suomessa.
Gaudeamus 2018.

Mikä: Kirja käsittelee otsikkonsa mukaisesti sananvapauden historiaa Suomessa alkaen Ruotsin ja Venäjän vallasta. Ensin sananvapautta rajoitti Ruotsin kuninkaan valta, sitten venäläistämistä ajava tsaarin Venäjä. Toisaalta sananvapaus oli Suomessakin harvalukuisen sivistyneistön projekti, jota ylhäältäpäin ajettiin kansalle. Suomen itsenäistyttyä sananvapauden rajoja vartioi kommunismia pelkäävä äärioikeisto. Toisen maailmansodan jälkeen osat vaihtuivat, vaikka vielä 1960-luvulla saattoi joutua oikeuden eteen jumalanpilkasta. Etenkin 1970-lukua vaivasi suomettuminen, ja itäistä naapuria kommentoiva joutui valitsemaan sanansa tarkoin. 1980-luvulta lähtien on sananvapaus lisääntynyt, ja 2000-luvulla sananvapaus on vyörynyt yli äyräidensä ja siihen kuuluva vastuu ja erilaisten näkemysten sietokyky on kadonnut.

Kenelle: Kaikille, jotka pitävät sananvapautta selviöltä ja valmiina ilmiönä.

Kiitämme: Kirja käy tarkasti ja yksityiskohtaisesti läpi sananvapauden historiaa ja sen mullistuksia, kuten sekä tiedonvälityksellisesti että taloudellisesti keskeistä painotoimintaa.

Moitimme: Kirja käsittelee sananvapautta vain oikeudellisesta näkökulmasta. Sananvapautta olisi voinut pohtia myös filosofisesti. Esimerkiksi voisi kysyä, elämmekö sittenkään sananvapauden aikakaudella. Lähes mitä vain voi kyllä sanoa, mutta kaikkialla yksilöä ympäröi valtava tekninen mediakoneisto, joka ajaa taloudellisten arvojen asiaa pudotuspeleistä Tinderiin, joissa yksilöt brändäävät itseään markkinakelpoisiksi. Sananvapautta ei tarvitse virkavallan avulla rajoittaa, kun yksilöt tekevät sen omaehtoisesti

Opimme: Sananvapauden rajat määrittelevät aina ne tahot, jotka kulloinkin ovat vallassa. Ruotsin ja Venäjän talutusnuorassa ollut ja ankaran sisällissodan kokeneessa Suomessa tämä tulee selkeästi esiin.

Jäi mieleen: Ennenkin on selkeiden kieltojen ja vahtimisen lisäksi osattu säädellä sananvapautta hienovaraisemmin ja näkymättömämmin. Esimerkiksi taloudellisesti kannattavaa painotoimintaa säädeltiin lupien ja verojen kautta.

Pekka Wahlstedt