Näin teet tieteestä vaikuttavaa

Iina Koskinen, Maria Ruuska, Tanja Suni: Tutkimuksesta toimintaan. Tieteentekijän opas viestintään ja vaikuttamiseen. Art House 2018. 264 s.

Mikä: Tutkimukselta toivotaan yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Kirja kokoaa yhteen parhaiksi havaitut käytännöt, menetelmät ja työkalut. Kirjassa käydään läpi vaihe vaiheelta prosessi, jossa abstraktisesta tutkimuksesta jalostetaan toimintaa, joka muuttaa yhteiskuntaa. Kirjassa opastetaan miten tehdä yhteistyötä median kanssa, viestiä suunnitelmallisesti ja käyttää hyväksi eri kanavia sanomalehdistä sosiaaliseen mediaan. Innostavien ja vaikuttavien seminaarien, työpajojen ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen paneudutaan yksityiskohtaisesti. Myös tutkijoiden ja yritysten menestyksellinen yhteistyö kartoitetaan tarkoin. Sekä tietysti tutkijoiden ja poliitikkojen, jotka tarvitsevat tutkittua tietoa päätöstensä tueksi.

Kenelle: Kaikille tiedettä tuottaville ja hyödyntäville yliopistoväestä virkamiehiin, poliitikkoihin, yritysjohtajiin sekä tieteen vaikuttavuudesta kiinnostuneille maallikoille.

Kiitämme: Teksti on tarkkaa ja täsmällistä, ja esimerkiksi toimittajien ja poliitikkojen tavoitettavuus kerrotaan päivän ja jopa kellon tarkkuudella. Lukuisiin tietolaatikoihin on tiivistetty tärkeimmät neuvot. Yhteistyötä tehneitä tutkijoita ja yhteistyökumppaneita haastatellaan.

Moitimme: Tutkijoiden ja yhteiskunnan välinen vuorovaikutus esitetään liiankin positiivisessa ja ihanteellisessa valossa. Eritoten yritysmaailmassa taloudellinen hyötyajattelu kuitenkin sanelee säännöt ja ehdot, joille huippututkijoidenkin on alistuttava.

Opimme ja jäi mieleen: Tutkijoille todella on kysyntää myös luonnontieteellisen hyötytutkimuksen ulkopuolella, etenkin politiikassa. Kirjaan haastateltu poliitikko sanoo suorastaan ilahtuvansa, kun tutkija ottaa häneen yhteyttä. Ilman tiedettä monimutkaisesta globaalista järjestelmästä on vaikea saada otetta.

Pekka Wahlstedt