Vihervoimaa

Teemu Palosaari

Teemu Palosaari

Yhdysvaltain asevoimat pyrkii ympäristöystävälliseksi. Mistä nyt tuulee, ovatko hipit päässeet Pentagoniin? Ei aivan. Kyse on ”operationaalisesta energiastrategiasta”, jossa uusilla energiamuodoilla tavoitellaan tehokkuutta. More fight, less fuel, kuuluu iskulause.

Yksi Pentagonin energiastrategian pääkohta koskee polttoainekuljetuksiin liittyvien riskien vähentämistä. Sotilasoperaatioiden riippuvuus öljystä lisää niiden haavoittuvuutta. Syrjäiset sotilastukikohdat konfliktialueilla vaativat toimiakseen jatkuvia polttoainekuljetuksia, jotka ovat houkuttelevia kohteita viholliselle. Joidenkin arvioiden mukaan Afganistanissa ja Irakissa puolet kaatuneista liittyi polttoainekuljetuksiin. Polttoaineen kuljettaminen kaukaisiin paikkoihin on paitsi vaarallista myös kallista. Yhden gallonan hinnaksi tulee 400 dollaria, kun kuljetus- ja turvallisuuskulut lasketaan mukaan. Suomalaisella huoltoasemalla tämä vastaisi liki sadan euron litrahintaa. Jäisi tankkaamatta.

Sotilasoperaatioiden riippuvuus öljystä lisää niiden haavoittuvuutta.

Vaihtoehtoisten energiamuotojen avulla polttoaine saadaan leireissä riittämään pitempään. Tämä vähentää polttoainekuljetusten määrää ja tienvarsipommien ja väijytysten aiheuttamia vahinkoja. Eräissä Afganistanissa toimineissa sotilasyksiköissä luovuttiin äänekkäistä ja raskaista dieselgeneraattoreista ja otettiin käyttöön aurinkoenergia. Näin leireistä saatiin hiljaisempia ja siten turvallisempia. Aurinkoenergiasta oli hyötyä myös partioitaessa. Kannettavien aurinkolataimien ansiosta voitiin tehdä pitempiä partiointiretkiä. Aiemmin yksittäinen sotilas saattoi joutua kantamaan parin kilon verran pattereita yhden päivän tarpeisiin, radioihin, tietokoneisiin, valoihin.

Moni keksintö on alkujaan sotilaallisiin tarkoituksiin kehitetty: internet, satelliittinavigointi, digikuvaus, ydinvoima. Asevoimilla on ollut merkittävä rooli teknologisen innovaatioiden koekenttänä ja markkina-alueena. Voisiko sama tapahtua uusien energiamuotojen kohdalla? Voisiko asevoimien vihertyminen auttaa ihmiskuntaa siirtymään puhtaampaan energiantuotantoon? Yhdysvaltojen asevoimat käyttää enemmän öljyä ja energiaa kuin mikään muu organisaatio tällä planeetalla. (Vuonna 2012 sen energiankulutus ja hiilidioksidipäästöt olivat samaa luokkaa kuin 177 miljoonan asukkaan Nigerialla.) Sen valinnoilla on varmasti vaikutusta markkinoihin. Lisäksi asevoimien vihertymisellä on huomattava symbolinen voima. Se osoittaa, että ympäristöasiat eivät ole pelkkää häiritsevää hippien puhetta, vaan jotain, joka tekee organisaation toiminnasta tehokkaampaa.

Teemu Palosaari
Rauhan- ja konfliktintutkija, joka tutkii erityisesti arktista aluetta ja ympäristöturvallisuutta.