Suomen suurin luokkakokous

Tiina Lankinen

Tiina Lankinen

”En usko, että laatujournalismi kuolee. Sen sijaan se ehkä muuttaa sijaintiaan ja volyymiaan.”

”Nykypäivää on, että tehdään sisältöjä, jotka julkaistaan eri kanavissa.”

”Olen toimittaja, mutta toimittajuus on murroksessa.”

Yllä olevat lainaukset ovat poimintoja tämän lehden jutuista. Aikalaisen ilmestymispäivänä vietetään toimittajakoulutuksen 90-vuotisjuhlaa. Toimittajakoulutus alkoi Helsingissä 1925 Kansalaiskorkeakoulussa, josta myöhemmin tuli Tampereen yliopisto. Korkeakoulutasoinen toimittajatutkinto oli ensimmäinen laatuaan Pohjoismaissa.

Vakavan sävyn juhlaan tuo se, että media-ala on murroksessa ja etsii uusia toimeentulomahdollisuuksia. Yliopisto voi auttaa etsinnässä. Alan nykyiset opiskelijat ovat jo löytäneet uusia toimittajan rooleja, kuten tutkimusuutisesta toimittajaopiskelijoiden työllistymisestä voi lukea. Ja esimerkiksi kuvajournalismin linja on kouluttanut viime vuosina palkittuja journalisteja, jotka uudistavat journalismin ilmaisumuotoja omalla työllään. On myös hyvä muistaa, ettei journalismi ole ainoa ala, joka on joutunut nopeasti muuttumaan ja omaksumaan uusia maailmoja tietotekniikan läpimurron vuoksi.

Tampereen yliopisto on tunnetuin suomalainen journalistikoulu, jossa lähes vuosisadan aikana moni eturivin toimittaja on saanut koulutuksensa. Laadukkaan journalismin merkitys oli nuorelle itsenäiselle valtiolle suuri, ja se on sitä edelleen näinä informaatioähkyn ja nettihuutelun aikoina.

Kirjoittaja on Aikalaisen vastaava toimittaja.