Viisi vinkkiä ihan mihin vaan

Tiina Lankinen

Tiina Lankinen

Nuku tarpeeksi, älä tupakoi, vältä stressiä, syö monipuolisesti, harrasta liikuntaa. Näitä ohjeita eri järjestykseen vaihtelemalla on mahdollista kirjoittaa sama juttu aina uudelleen aikakausilehtien hyvinvointipalstoille. Jutut, joita terveysjournalismiksi nimitetään, ovat luettuja kuin mikä.

Kävijälaskurin mukaan Aikalaisen nettisivujen kestosuosikki on ”Kahvi suojaa maksaa” -artikkeli, jossa kerrotaan kahvinjuonnin suojaavan maksaa alkoholin haitallisilta vaikutuksilta. Aikalaisen valokuvaajan mielestä tässä ei ole mitään ihmeellistä. Yhdistyyhän jutussa kaksi suomalaisten suosikkijuomaa, viina ja kahvi, myönteisessä hengessä. Nyt toivomme lääketieteen tutkijoiltamme selvitystä siitä, auttaisiko suklaa laihdutuksessa, jotta saamme uuden hittijutun tehtyä.

Terveysjutut voivat valistuksellisuudessaan olla koomisia, mutta terveysjournalismille ei ole syytä nauraa. Terveysjournalismissa ollaan tiedeviestinnän perusidean äärellä. Siinä kerrotaan ihmisille, miten he voivat auttaa itseään ja voida paremmin. Jos ajattelee Tampereen yliopiston Kaupin kampuksen valtavaa tutkimuskoneistoa terveys-, bio- ja lääketieteessä, niin sieltä löytyisi viisi vinkkiä ihan mihin vaan ihmiselämän osa-alueeseen.

Tämänkertaisen lehtemme teemana on terveys, ja kansijuttumme käsittelee vakavaa yhteiskunnallista ongelmaa, terveyserojen kasvamista. Asiantuntijamme kertovat näkemyksensä, miten ongelmaa voisi korjata.

Ja niitä vinkkejä sitten? Lue esimerkiksi, miten toimintakyvyn voi säilyttää hyvänä vanhanakin.

Tiina Lankinen
Kirjoittaja on Aikalaisen vastaava toimittaja.