Rajoja ja ruutua

Tiina Lankinen

Tiina Lankinen

Blokkaa pornosivut. Rajoita lapsen ruutuaikaa. Suojele nuorta ei-toivotuilta seuralaisenetsijöiltä. Estä ja varjele.

Näitkö jo silmissäsi kauhukuvat huonoryhtisistä teineistä notkumassa yökaudet tietokoneella? Ehkä mietimme jotain mukavampaa. Vaihtoehtoinen visio on sellainen, jossa iloiset muksut pelaavat interaktiivista peliä ja oppivat vieraita kieliä, luovuutta, koordinaatiota ja kaikkea mahdollista hyvää.

Lasten mediankäyttö on aihe, josta keskustellaan kahdessa ääripäässä. Joko vaarojen ja rajoittamisen kannalta tai teknologian tuomia mahdollisuuksia ylistäen. Molemmat näkökulmat ovat yhtä todellisia.

Tampereen yliopiston Perla-tutkimuskeskus tarjoaa keskusteluun vaihtoehdon. Tutkimusryhmä tutki mediaa osana perheiden arkea ja vuorovaikutusta muun muassa videoinnin avulla. Professori Anja-Riitta Lahikainen sanoo, että vanhemmille syötetty ”rajoja ja rakkautta” -ohje on liian ylimalkainen lasten ja nuorten mediankäytön ohjaamiseen. Miten rajoittaa, kun mobiililaitteiden käyttö on niin nopeaa ettei silmä perässä kestä?

Mediankäytön ohjaaminen perustuu jatkuvaan vuorovaikutukseen lasten kanssa, ja siihen ei ole olemassa vain yhtä oikeaa tietä.

Mediat ovat jo osa elämää. Ne vain pitää asettaa mittasuhteisiinsa.

Kirjoittaja on Aikalaisen vastaava toimittaja.