Hiihtoladuilla juhlitaan sodan alkua

Pentti Peltoniemi

Talvella 1987 oli kulunut 110 vuotta Balkanin sodan alkamisesta. Sen kunniaksi tuolloinen Bulgarian suurlähetystön virkailija esitti Suomi-Bulgaria-Seuran hallitukselle, että seura järjestäisi juhlatilaisuuden tapahtuman kunniaksi.

Seuran puheenjohtaja Pekka Silvola, entinen pitkäaikainen Maalaisliitto-keskustapuolueen puoluesihteeri ja Ylen varapääjohtaja, huomautti kohteliaasti vieraalle, että meillä Suomessa ei ole tapana juhlia sotien alkamista:

– Mutta vuoden kuluttua järjestämme ison tilaisuuden sen kunniaksi, että tuo sota päättyi.

Niin myös tapahtui. San Stefanon rauhan 110-vuotispäivänä 3.3.1988 suomalaiset kukittivat sekä Kenraali Lavrovin kansallispuistossa Gorni Dubnjakiin pystytetyn Suomen Kaartin muistomerkin että Helsingin Kaartin kasarmin (pääesikunnan ja puolustusministeriön) pihalla olevan Balkanin sodan 1877-1878 muistomerkin.

***

Itella-posti toi Talvisodan hengessä -muistomitalin tilauskirjeen. Sen taustalla ovat Suomen Moneta ja Sotiemme veteraanit. Edellinen on norjalaisjuuret omaava pohjoismainen yritys. Jälkimmäinen on kohtalaisen tuore järjestö, jonka toiminnalla elätetään runsaasti sellaisia, joilla ei ole mitään tekemistä rintamaveteraanien kanssa. Aikanaanhan Suomessakin päädyttiin puhumaan rintamaveteraaneista. Vain harva rintamamies koki olleensa sotilas, vaikka sotimaan joutui.

Talvisodassa kaatui vajaat 27 000 rintamamiestä ja noin tuhat siviiliä. 5000 invalidisoitui välittömästi, myöhemmin luku mahdollisesti kaksinkertaistui. Suomi menetti taistellen maa-alueestaan noin 12 prosenttia.

***

Suomen maa-ala on aivan liian suuri viidelle ja puolelle miljoonalle asukkaalle. 16 asukasta neliökilometrillä on aivan liian vähän. Ei kuitenkaan ole syytä olla pessimisti. Valppaat nuoret voidaan aina innostaa aitoon taisteluhenkeen. Vapaa, kritiikitön media on onnistunut, ja puolet kansasta on jo saatu herätettyä. Oikea talvisotahiihto kutsuu! Pari Hornet-hävittäjää on jo lennätetty Helsingin turvaksi.

Anekauppiaitten talvisotahiihdon suojelija on eduskunnan puhemies, kummeina pari poliitikkohiihtäjää ja yhteistyökumppaneina Koululiikuntaliitto KLL ry, Reserviläisurheiluliitto ry, Suomen Latu ry, Suomen Maastohiihto ry ja Talvisotayhdistys ry. Kaikilla on joko entistä, vajaan sadan vuoden takaista, kokemusta kansakunnan taistelutahdon virittämisessä tai kainosti peiteltyä harrastusta militarismiin. Mutta missä on Suomen Ampumahiihtoliitto ry? Eikö sitä pyydetty mukaan, vaikka liitossa olisi ehkä monipuolisin kokemus? Vai onko se olemassa epäisänmaallisesti vain urheilua varten?

Missä on kirkko, kirkonmiehet? Onko pääteltävissä, että he oppivat vuosina 1939-1945 eivätkä siksi siunaa sotalatuja? Tänään pappeja tarvitaan rauhoittamaan eduskuntaa.

***

Voitetun Gornij Dubnjakin taistelun tarkk’ampujapataljoonan muistomerkki on saamassa puolustusministeriön talon kadunpuoleiselle torille – Kasarmitorille – viimeistä edellisen hävityn sodan Talvisotapatsaan. Sitä Suomen koululaiset alkavat rahoittaa hiihtämällä. Kun Lastensairaalan uudisrakentamiseen ei riittänyt ”julkista rahaa”, niin kansakunta laitettiin keräämään ”talvisodan hengessä”. Talvisodan jälkeen kansa keräsi rahat Invalidisäätiön sairaalaan – nykyiseen sairaala Ortoniin.

Filantropia ja armeliaisuus on valikoivaa ja osaa tunnustaa väriä. Kesäkuussa 1940 Invalidisäätiöön eivät lähteneet mukaan sen paremmin Vapaussodan Invalidit, lottajärjestö kuin SPR:kään. Sosiaaliministeri K. A. Fagerholmin ajama, keskitettyä invalidihuoltoa toteuttava kansainvaltainen Invalidisäätiö ei niille sopinut. Ei myöskään rauhanajan invalidien Invalidiliiton perustama Vuosien 1939−40 Sodan Invaliidit -yhdistys, jonka kilpailijaksi valkoinen Suomi perusti Sotainvalidien Veljesliiton. Sieltä valkoisen mustalta puolelta löytyi sekä ylipäällikkö Mannerheim, Punaisen Ristin sotainvalidihuollon johtaja S. A. Brofeldt että sotaväen ylilääkäri Eino Suolahti.

***

1987 rintamaveteraani Pekka Silvola kieltäytyi juhlimasta sodan alkamista. Voivatko koululaiset kieltäytyä tänään hiihtämästä 30.11.2014-13.3.2015 rahaa sotapatsaan rahoittamiseksi? Tuskin. Ei tässä sotakiihkossa.

Odotetaan vähälumista talvea.