Muslimien välinen taisto kärjistyy Lähi-idässä

Hossein Alizadeh erosi tehtävästään Irakin valtion diplomaattina, koska vuoden 2009 presidentinvaalit eivät olleet reilut. Nyt hän työskentelee tutkijana Tampereen yliopistossa.

Hossein Alizadeh erosi tehtävästään Iranin valtion diplomaattina, koska vuoden 2009 presidentinvaalit eivät olleet reilut. Nyt hän työskentelee tutkijana Tampereen yliopistossa.

Sunni- ja shiiamuslimien välinen taistelu on vaarassa kärjistyä Lähi-idässä. Näiden kahden islaminuskon suuntauksen ainoaksi yhteiseksi näkemykseksi voi jäädä vain se, ettei islamilaista maailmaa tule antaa Israelia tukevalle lännelle, uskoo iranilainen tohtoriopiskelija Hossein Alizadeh, joka työskentelee Tampereen yliopiston rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus Taprissa.

Geopoliittisissa spekulaatioissa Lähi-idässä voisi tulevaisuudessa sijaita islamilainen, sunnalainen kalifaatti, joka yltää Venäjän Tshetsheniaan ja Kaukasukselle. Tai Iranin johdolla rakentuva shiialainen valtakunta, joka vallitsee akselilla Teheran-Bagdad-Beirut.

Kalifaatin julistanut Isis-järjestö haaveilee keskiajalla vuosisadat vallinneesta abbasidien kalifaatista. Persian muinoinen valtakunta siintää puolestaan alueellisen suurvallan Iranin horisontissa.

Muutokset yltävät myös Alizadehin kotimaa Iraniin, joka kannattamalla Irakin shiialaisia tukee löyhästi Yhdysvaltain havittelemaa liittoutumaa. Sen aie on patistaa Irakissa ja Syyriassa riehuva äärisunnalainen islamilainen valtio-järjestö Isis helvetin tuleen.

– Yhtäkkiä USA ei olekaan enää se suuri saatana, joksi se leimattiin islamilaisessa vallankumouksessamme 1979.


Protestiero Helsingin lähetystöstä

Iranin diplomaattina kaksikymmentäkaksi vuotta toiminut Hossein Alizadeh (s. 1965) palveli viimeksi Helsingin lähetystössä syksystä 2007 vuoden 2010 alkuun. Ensin lähetystösihteerinä, sitten lähetystön kakkosmiehenä (chargé d´affaires). Kunnes päätti erota.

– Vuoden 2009 presidentinvaaleissa kannatin uudistusmielistä vihreää liikettä ja sen ehdokasta Mir Hossein Musawia enkä vanhoillisen istuvan presidentin Mahmud Ahmadinejadin valintaa toiselle kaudelle.

Vihreä liike sai kaksi miljoonaa iranilaista osoittamaan mieltään Teheranin kaduille. Vallankumouskaarti pamputti mielenosoittajia. Kymmeniä tapettiin ja ainakin 4000 pidätettiin. Moni aktiivi pakeni Iranista tai jäi ulkomaille.

– Protestoin eroamalla, koska vaalit eivät olleet reilut ja koska katsoin, että iranilaisilla tulee olla oikeus osoittaa mieltään. Samoin erosivat myös monet kollegani muun muassa Belgian, Italian ja Norjan lähetystöissä.

– Vaikka eroni jälkeen sähköpostiini on kertynyt vihaviestejä, ei minua ole fyysisesti uhattu. Ja olen kiitollinen Suomen poliisille eroni aikaisista turvajärjestelyistä.

Tampereelle hiljan puolisonsa ja kolmen lapsensa kanssa muuttanut Alizadeh on suorittanut Teheranin yliopistossa filosofian kandidaatin tutkinnon ja Iranin ulkoministeriön kansainvälisen politiikan laitoksella maisterin tutkinnon.

Hän on julkaissut muun muassa persia-arabia-sanakirjan ja teoksen Iranin ja Egyptin suhteista.

Tohtoriopiskelija toimii myös vapaana toimittajana esimerkiksi Radio Free Europen Irania seuraavassa persiankielisessä Radio Fardassa ja pitää Lähi-itää käsittelevää blogia.

Hänen mielestään 80 miljoonan asukkaan Iranin sisäinen tilanne on hyvin jakautunut.

– Enemmistön kannattamien reformistien ääni ei juurikaan läpäise sensuuria. Vanhoillisin papisto ja islamilaisen kumouksen vartijat pitävät otetta valtiokoneistosta.

Kuitenkin viime vuoden presidentinvaalit voittanut Hasan Rouhani on avannut Alizadehin mukaan länsimaihin uusia yhteyksiä. Presidentti on maltillisempi kuin ylin vallankäyttäjä ajatolla Ali Khamenei, vaikkakaan ei yhtä uudistusmielinen kuin vihreän liikkeen kotiarestissa pidettävä Musawi.

Syyrian sisällissodassa Iran tukee Venäjän tavoin presidentti Bashar al-Assadin hallitusta. Irakin sisällissodassa Teheran on puolestaan tukenut sunnienemmistöisessä maassa viime vuodet valtaa pitänyttä shiiavähemmistöä. Iranin vallankumouskaartin upseerit neuvovat parhaillaan Irakin shiiataistelijoita äärisunnalaista Isisiä vastaan.

”Vanhoillisin papisto ja islamilaisen kumouksen vartijat pitävät otetta valtiokoneistosta.”


Väkivaltainen Isis versoi Irakin al-Qaidan rippeistä

Irakista ja Syyriasta Britanniaa suuremman alueen vallannutta Isisiä Alizadeh pitää totalitaarisena liikkeenä. Sen strategia perustuu vihan ja pelon kylvämiselle kidutuksilla, teloituksilla, ruumiiden häpäisyllä ja mielen murskaamisilla. Strategia voi muuttua vaaraksi myös Isisille itselleen.

– Islamissa käsite ”takfir” tarkoittaa uskonnollisen yhteisön jäsenen julistamista ”kafiriksi” eli luopioksi, uskottomaksi. Isis katsoo vääräuskoiseksi luopioksi kristittyjen, juutalaisten ja ateistien lisäksi shiialaiset, ja jopa sunnalaiset kurdit, Alizadeh tarkentaa.

Julistamalla taistelevansa Jumalan ja sunniveljeyden puolesta se vetoaa muslimiyhteisöihin ympäri maailmaa.

– Jumalan ja sunniveljeyden tähden moni jättää siedettävän eurooppalaisen elintason ja sosiaaliturvan, rauhallisemman elämän tai opintonsa. Osama bin Laden oli miljonääri mutta lähti silti vuorille.

Eräänä Isisin nousun syynä Alizadeh pitää sunnien kokemia nöyryytyksiä Yhdysvaltain johtaman Irakin miehityksen aikana. Lukuisia irakilaisia pidettiin epämääräisiä aikoja vankeudessa ja heitä häpäistiin. Irakin al-Qaidan rippeistä versoi Isis.

Synkkiä lukuja riittää: Irakissa on kuollut sitten vuoden 2001 jälkeen väkivaltaan 700 000 ihmistä. Viimeisen kolmen kuukauden aikana on kuollut yli 6 000 ihmistä, joista enemmistö on siviilejä.

Syyrian kolme vuotta kestäneen sisällissodan aikana väkivaltaisuuksiin on kuollut 200 000 ihmistä. Pakolaisia on yli kolme miljoonaa ja maan sisäisiä pakolaisia saman verran.

Alizadeh arvioi Isisin hyvin organisoituneeksi ja sen ydinjoukkoja koulutetuiksi.

– Ne pärjäävät sekä Syyrian ja Irakin armeijoille että kurditaistelijoita vastaan ja kykenivät valtaamaan kesäkuussa Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin sekä useita öljykenttiä. Isis hätyyttelee Damaskoksen portteja ja saattaa edetä Jordaniaan ja Libanoniin.


Saudit rahoittavat terroristiryhmiä

Isisin rahoittajista kysyttäessä entinen diplomaatti Hossein Alizadeh viittaa julkisiin arvioihin, joiden mukaan Isisiä tuetaan eniten Saudi-Arabiasta, Kuwaitista ja Qatarista. Lisäksi amerikkalaisten Turkin ja Jordanian leireillä kouluttamia Syyrian hallituksen vastaisia taistelijoita on siirtynyt Isisin riveihin.

Voi myös kysyä, miksi Yhdysvallat ei painosta Saudi-Arabiaa, vaikka entinen ulkoministeri Hillary Clinton toteaa Wikileaksin vuotamassa muistiossaan saudirahoittajien olevan maailmanlaajuisesti merkittävin sunnien terroristiryhmien rahoittaja. Lieneekö syynä amerikkalaisäänestäjien autojen menoveden turvaaminen?

Syyskuisessa Nato-kokouksessa presidentti Obaman ilmoittamalle liittoutumalle näyttäisi Saudi-Arabia tarjoavan vain tukikohtaa lentokoneille.

Le Monde -lehden mukaan Ranskan entinen pääministeri Dominique de Villepin pitää liittoutumaa absurdina ja varoittaa uuden Afganistanin synnystä Lähi-itään. Kansallisrintaman puheenjohtajan Marine Le Penin mielestä pommitusten rinnalla tulisi katkoa Persianlahdelta löytyvien rahoittajien päitä.

Taprin tohtoriopiskelija Hossein Alizadehin Lähi-itää tarkasteleva väitösaihe pysyy ajankohtaisena

Teksti Esa Aallas
Kuva Jonne Renvall

Terroristi, uskonsoturi vai vapaustaistelija?

Syksyn alun tietojen mukaan Isisin riveihin olisi lähdetty ainakin 74:stä maasta Yhdysvaltoja ja Suomea myöten.

Brittejä huolestuttaa, koska ääri-islamilainen Isis-järjestö on houkutellut kuningaskunnan alamaisia enemmän kuin maan palkka-armeija. Yli viisisataa ihmistä, joiden joukossa on nuoria naisiakin, on lähtenyt Irakiin ja Syyriaan, mutta vasta toista sataa on liittynyt brittiarmeijaan, johon hallitus tavoittelee 11 000 vapaaehtoista.

Jo 1930-luvulla monia brittejä houkutti lähtö vapaaehtoisena Espanjan sisällissotaan enemmän kuin pysyminen oman maan kasarmeissa. Rintamille virtasi kymmeniä tuhansia eri puolilta maailmaa. Espanjan sisällissotaan osallistui myös kolmatta sataa suomalaista, joista toistakymmentä liittyi Francon riveihin ja loput tasavaltalaisten puolelle

Francon riveissä pataljoonakomentajana taistelleen Carl von Haartmanin armeijamme erotti 1944 poliittisen kannan takia, mutta tasavaltalaisten riveissä sotinut punapakolainen Eemil Toikka yleni kenraalimajuriksi 1945 Neuvostoliitossa.

George Orwellkin lähti Espanjaan, vaikka brittihallitus uhkasi jokaista vapaaehtoista taistelukentille lähtenyttä kahden vuoden vankeudella. Tänään Orwellia voitaisiin pitää vapaustaistelijan sijaan terroristina

Britannian vuoden 2006 terrorismiasetuksen mukaan poliittisesti, ideologisesti, uskonnollisesti tai rodullisesti motivoitunut, ulkomailla taistellut maan kansalainen voidaan tuomita jopa elinkautiseen.

Kolmisenkymmentä asetuksen perusteella pidätettyä kansalaista odottaa oikeuskäsittelyä. Syyskuussa Britannia ilmoitti aikovansa takavarikoida passit Syyriaan ja Irakiin lähteviltä islamistitaistelijoilta.


Suomesta Syyriaan

”Jos kuolet Allahin tiellä – Jumala huolehtii sua, täällä kalifaatti huolehtii sua”, mainosti Isisin videolla Espoossa syntynyt, Syyriassa oleva suomensomali. Hänen serkkunsa kuoli Syyriassa alkukesästä. Alkuvuodesta maassa kuoli muslimiksi kääntynyt suomalaismies.

Supon mukaan nelisenkymmentä vapaaehtoista on lähtenyt Syyrian taistelukentille. Espoolaisen somaliaktivisti Nur Mohamedin mukaan Isisin värvärit ovat houkutelleet somalinuoria lähtemään sotaan porkkanana 10 000 euron palkkio.
Sisäministeri Päivi Räsänen on kannattanut taistelualueille matkustamisen kriminalisointia ja kansalaisuuden ottamista pois ulkomailla ääriliikkeissä toimivilta. Eduskuntaan on jätetty myös lakiesitys, jolla terroristiksi kouluttautuminen halutaan säätää rangaistavaksi.

Entä jos suomenvenäläinen päättää lähteä suuren venäjänkielisen vähemmistön tueksi Ukrainan taistelualueille taistelemaan Ukrainan hallituksen armeijaa ja sen rinnalla toimivia äärinationalistisia ryhmiä vastaan?

Riistäisikö sisäministerimme heiltä kansalaisuuden? Pitäisimmekö Ukrainan taistelualueelta palaavaa terroristina vai itsensä likoon laittaneena vakaumuksellisena vapaustaistelijana?

Katso myös toinen Aikalaisen artikkeli Lähi-idän tilanteesta.