”Journalistiksi pääsee nyt kuka tahansa”

Vahdinvaihto. Renny Jokelin aloitti tänä syksynä journalistiikan vierailijaprofessorina, kun Elina Grundströmin kausi päättyi.

Tampereen yliopiston journalistiikan vierailuprofessori Renny Jokelin moittii alan ammattijärjestöä Journalistiliittoa uusista jäsenehdoista, joiden mukaan ”jatkossa kuka tahansa saa kutsua itseään journalistiksi ja liittyä Journalistiliittoon”.

– Journalistiliitto tuntuu painaneen jonkinlaisia paniikkinappuloita, jonka seuraukset saattavat olla dramaattisia, Jokelin epäilee.

Journalistiliitto hyväksyi viime toukokuussa uudet jäsenehdot, joiden mukaan ”liiton jäseneksi voidaan ottaa henkilö, jonka työ sisältää olennaisena osana journalistisia elementtejä, ja jonka työ on ammattimaista ja tuottaa siis taloudellista tulosta”.

”Jäsenedellytysten tarkastamisesta luovutaan ja luotetaan hakijan omaan näkemykseen jäsenkelpoisuudestaan”, lukee liiton jäsenmuistiossa.

”Koulutuksella ei enää väliä”

– Journalistin koulutuksella ei jatkossa ole väliä. Liiton jäseneksi voi päästä siis vaikkapa agronomi, autokuski, homeopaatti, sähköasentaja – jos hän johonkin kirjoittelee, kuvaa jonkinlaisia nettivideoita, perustaa omia ”journalistisia” verkkopalveluitaan jne., jotka jollakin tavalla leviävät ja tuottavat rahaa, Jokelin sanoo.

Jokelin hämmästelee myös sitä, että jäsentä ei voi erottaa, vaikka hän siirtyisi kokonaan toiselle alalle.

Journalistiliitto avasi ovensa muun muassa tiedottajille, jotka työskentelevät kuntien ja valtion palveluksessa, poliittisissa puolueissa, ammatti- ja kansalaisjärjestöissä, viestintätoimistoissa, asiakaslehdissä, yrityksissä ja seurakunnissa.

Päätös tuntuu Jokelinin mielestä Pandoran lippaan avaamiselta, joka saattaa edistää koko media-alan hajaantumista, pirstaloitumista, yleisön luottamuksen menettämistä ja jakaa mediakentän lopullisesti muutamiin jyviin ja valtaisaan määrään akanoita.

Jokelin kysyy, onko journalistin nimike suojattu enää millään tavalla ja pitäisikö sen olla.

– Vaarana on, että unohdetaan mitä journalismi ja journalistit ovat olleet ja mitä he yhäkin ovat: vallan vahtikoiria, tiedon ja ymmärryksen tuottajia kansalaisille, totuuden torvia yhteiskunnassa, riippumattomia toimijoita.

Jokelin kysyy, kenelle ovat vastuussa nyt avautuvan liiton uudet jäsenet kuten ministeriöiden ja yritysten tiedottajat ja kansalaisjärjestöaktivistit.

– Millainen journalisti on henkilö, joka ”journalistisia elementtejä” harjoittaen työskentelee seurakunnissa – kenen asiaa hän ajaa siteeratessaan pari tuhatta vuotta vanhaa tarinakokoelmaa? Kaikella kunnioituksella – ihan täyttä huuhaata.

”Opiskelija voi lentää ulos liitosta”

Journalistiliiton päätöksellä on Jokelinin mukana yhteys myös Tampereen yliopiston journalistiikan opetukseen.

– Opiskelijoiden kannalta Journalistiliiton linjaus on mielenkiintoinen: jokainen uusi journalistiikan opiskelija yliopistossa tai medianomiksi opiskeleva ammattikorkeakoulussa pääsee automaattisesti jäseneksi. Opiskelija kuitenkin lentää ulos liitosta, jos ei vuosi valmistumisensa jälkeen sijoitu ”jäsenkelpoiseen” työhön, Jokelin sanoi.

Pitkän linjan journalisti Renny Jokelin on Tampereen yliopiston kahdeksas journalistiikan vierailuprofessori. Hän on valmistunut Tampereen yliopistosta ja työskennellyt Helsingin Sanomissa, EU-parlamentin tiedotustoimiston päällikkönä ja Yleisradion A-Studion toimitussihteerinä. Viimeksi hän on ollut Ylen MOT-ohjelman tuottaja.

Teksti Heikki Laurinolli
Kuva Jonne Renvall