Läpimurto keliakialääkkeen kehittämisessä

Keliakia on vehnän, ohran ja rukiin valkuaisen aiheuttama sairaus, jossa valkuainen rikkoo ohutsuolen limakalvoa. Uuden lääkkeen todettiin tutkimuksessa suojaavan ohutsuolta gluteenin haittavaikutuksilta.

Keliakia on vehnän, ohran ja rukiin valkuaisen aiheuttama sairaus, jossa valkuainen rikkoo ohutsuolen limakalvoa. Uuden lääkkeen todettiin tutkimuksessa suojaavan ohutsuolta gluteenin haittavaikutuksilta.

Uusi keliakialääke vähentää gluteenin aiheuttamia ohutsuolen limakalvovaurioita keliaakikoilla. Lääkekokeessa uutta ALV003-lääkettä saaneet potilaat kokivat myös vähemmän vatsakipua ja mahasuolikanavan oireita kuin lumevalmistetta saaneet potilaat.

Lääkkeen testauksessa potilaat altistettiin gluteenille kuuden viikon ajan. Lumevalmistetta saavilla potilailla suolen limakalvovaurioiden huomattiin lisääntyvän ja tulehdusarvojen nousevan, kun taas tutkimuslääkettä saavilla potilailla ei näin käynyt eli lääke näyttäisi suojaavan gluteenin haittavaikutuksilta. Lumelääkettä saavassa ryhmässä muutos huonompaan suuntaan oli selvä.

– Tämä on ensimmäinen keliakialääketutkimus, jossa voidaan osoittaa, että jotain tapahtuu ja lääke voisi olla tehokas, sanoo tutkimusjohtaja, lääketieteen tohtori Marja-Leena Lähdeaho Tampereen yliopistosta.

Lääkkeen teho perustuu entsyymeihin, jotka pilkkovat gluteenia vaarattomaksi. Lääkkeen on kehittänyt yhdysvaltalainen Alvine Pharmaceuticals.


Ruokavalion tueksi vai korvaajaksi?

Keliakia on vehnän, ohran ja rukiin valkuaisen aiheuttama tauti, jossa valkuainen rikkoo ohutsuolen limakalvon nukan.

Keliakiaan on jo olemassa hoito, tarkka gluteeniton ruokavalio, jonka on todettu olevan tehokas ja turvallinen hoitomuoto sairauteen. Gluteenia on kuitenkin hankala välttää täysin, ja joillakin potilailla lääkehoito olisi tarpeen limakalvovaurioiden ehkäisemiseksi ja parantamiseksi.

– Maailmalla gluteenittomien tuotteiden saatavuus ja ihmisten tietotaso ovat paljon huonompia kuin Suomessa. Tämän vuoksi tarkan ruokavalion noudattaminen on paljon hankalampaa, Lähdeaho sanoo.

Keliakiaan testataan nyt useita eri lääkeaihioita ja rokotetta. Lähdeahon mukaan lääkkeen voidaan ajatella toimivan kolmessa eri tarkoituksessa.

– Sen voisi ajatella olevan vaihtoehto gluteenittomalle ruokavaliolle, mutta se asettaisi isot paineet lääkkeen toimivuudelle: Ruokavalio on turvallinen ja vailla sivuvaikutuksia oleva hoito. Tai sitten lääkettä voisi käyttää niin, että keliaakikko voisi poikkeustilanteissa nauttia gluteenipitoisia tuotteista esimerkiksi matkoilla.

Lääke voisi myös olla gluteenittoman ruokavalion ohella käytettävä tukihoito.

ALV003-lääkkeen potilastutkimukset tehtiin Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Lääkkeen tutkimus jatkuu edelleen myös Tampereella FinnMedi Oy:n laboratoriossa. Jatkossa testataan lääkkeen toimivuutta keliaakikoilla, jotka gluteenittomasta ruokavaliosta huolimatta kärsivät vatsaoireista ja joiden suolinukassa on keliakian aiheuttamia vaurioita.

Teksti Tiina Lankinen
Kuvitus Jonne Renvall