”Ukrainasta EU:n jäsen kymmenessä vuodessa”

Ukrainan kansa katsoo länteen, vakuuttaa tutkija Ihor Markov.

Ukrainan kansa katsoo länteen, vakuuttaa tutkija Ihor Markov.

Ukrainalaistutkija uskoo maan demokratiakriisin ratkeavan rauhanomaisesti

Ukrainasta tulee Euroopan unionin jäsen noin kymmenen vuoden perspektiivillä, uskoo Tampereella vieraillut Ukrainan kansallisen tiedeakatemian osastonjohtaja, tohtori Ihor Markov.

Markov on vakuuttunut siitä, että liittyminen EU:hun toteutuu aikanaan rauhanomaisesti ilman väkivaltaa.

Entä jos Venäjä pistää vastaan ja kieltäytyy myymästä halpaa kaasua protestina Ukrainan suuntautumiselle länteen?

– Se väite on pelkkää manipulaatiota. Ukraina ei ole riippuvainen Venäjän kaasusta, vaikka niin väitetään, Markov vakuuttaa.

Markov sanoo, että vain Ukrainan oligarkit ovat riippuvaisia Venäjän kaasusta, koska he edustavat Venäjään suuntautuvaa perusteollisuutta. Koko Ukrainan infrastruktuuri ei Markovin mukaan ole sitoutunut Venäjään. Vaihtoehtojakin on tarjolla.

Markov myöntää, että Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa liittää Ukrainan osaksi itäistä valtapiiriä. Putin saikin Ukrainan johdon jättämään allekirjoittamatta kauppasopimuksen EU:n kanssa.

– Ukrainalaiset ihmiset haluavat elää integroituneessa Ukrainassa. Jotkut Itä-Ukrainassa asuvat venäläiset haluavat liittää Ukrainan Venäjään, mutta he ovat vähemmistössä. Ukraina on yhtenäinen valtio, joka ei jakaudu itäiseen ja läntiseen osaan, Markov sanoo.


Levottomuudet lisäävät muuttoa

Ukrainan poliittiset levottomuudet voivat Ihor Markovin mielestä lisätä muuttoliikettä pois Ukrainasta. Markov osallistui Tampereella Euroopan ja Aasian välistä muuttoliikettä koskevan tutkimushankkeen avausseminaariin. EU rahoittaa tätä professori Pirkko Pitkäsen johtamaa hanketta 2,5 miljoonalla eurolla.

– Massamuutto pois Ukrainasta on mahdollinen, jos emme luo olosuhteita demokraattiselle valtiolle. Voimme olla lähellä massamuuttoa, jos emme saa vakiinnutettua oloja ja kehittyä oikeusvaltiota, Markov sanoo.

Markov hahmottelee negatiivisen skenaarion, jonka mukaan rikolliset voimat pääsevät valtaan ja maa uhkaa jakautua kahtia. Se voi johtaa maastapakoon.

– Uskon positiiviseen lopputulokseen. Demokraattisten voimien pitää luoda sellainen poliittinen valta, joka ottaa vastuun maan muuttamisesta oikeusvaltioksi.

Miksi Julia Timoshenko ei onnistunut pääministeriaikanaan muuttamaan maan suuntaa?

– On kysymys ajasta. Hän on yhä vankilassa eikä Ukrainan vallankumouksella ole nyt lainkaan johtajaa.

Onko nyrkkeilymestari Vitali Klytškosta ainesta uudeksi kansanjohtajaksi?

– Hän on hyvä poika, mutta ei ole vielä mikään poliittinen johtaja.

Voisiko hänestä tulla sellainen?

– Se ei tapahdu kovin nopeasti.

Teksti Heikki Laurinolli
Kuva Jonne Renvall

Katso myös Pami Aallon haastattelu ”Ukrainan EU-jäsenyys monen esteen takana”.