Kansanperinteen arkiston käyttöä halutaan laajentaa

Historian tutkija Marko Tikka sanoo, että Kansanperinteen arkistosta löytyy merkittäviä aineistoja historian opiskelijoille mutta myös kielten ja yhteiskuntatieteiden opinnäytteiden tekijöille.

Historian tutkija Marko Tikka sanoo, että Kansanperinteen arkistosta löytyy merkittäviä aineistoja historian opiskelijoille mutta myös kielten ja yhteiskuntatieteiden opinnäytteiden tekijöille.

Tampereelta löytyy valtakunnallisesti merkittävä muistitietokokoelma

Kansanperinteen arkiston käyttöä kehitetään ja laajennetaan. Opiskelijoiden kiinnostusta herätellään ja materiaalin keräystä elvytetään. Professori Erkki Ala-Könnin (1911–1996) aineistoon perustuva arkisto säilyy osana Tampereen yliopistoa.

– Huolestuimme arkiston tilanteesta noin vuosi sitten, kun sieltä lähti johtaja pois ja se jäi vähän tuuliajolle tässä uudessa tilanteessa. Oli vähän sellainenkin ajatus heitetty, että mitä yliopisto tekee arkistolla ylipäänsä, että pitäisikö se siirtää johonkin muualle, kertoo Kansanperinteen arkiston selvitysmiehenä toiminut historiantutkija Marko Tikka.

Arkiston sijoituspaikka oli epävarma Tampereen yliopiston organisaatiouudistuksessa vuoden 2011 alussa, kun musiikintutkimuksen oppiainetta kaavailtiin siirrettäväksi Sibelius-Akatemiaan. Lopulta se liitettiin yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikköön, johon myös historian oppiaine sijoittui.

– Kansanperinteen arkisto on merkittävä kokoelma. Erityisesti sen muistitietokokoelma on todella valtakunnallisestikin merkittävä. Siellä on 150 vuoden ajalta muistitietoa, joka kattaa kansanperinnettä kulttuurihistoriaan ja poliittisen historian tapahtumiin ja kaikkeen muuhunkin, Tikka kertoo.

Muistitiedon arvostus on noussut historiantutkimuksessa. Nyt puhutaan jo biografisesta käänteestä, joka on nostanut henkilöhistorian suosituksi.

– Täällä on merkittäviä aineistoja ei pelkästään historian tutkimukseen vaan kaikkiin humanistisiin tieteisiin, myös yhteiskuntatieteen puolelle.


Urho Kekkosesta punk-rokkareihin

Kansanperinteen arkistosta on tarjoiltu opinnäytteiden aiheita aluksi historian opiskelijoille. Marko Tikka arvioi, että myös kielten tai sosiologian opiskelijoille löytyy hyviä aiheita.

– Näyttää olevan pientä kynnystä lähteä katsomaan arkistoaineistoja, vaikka ne olisivat kuinka lähelläkin. Sellaisen kynnyksen poistaminen on tässä aika iso tehtävä ensimmäisenä.

Tikka on koonnut kiinnostavien aiheiden listoja gradun ja kandityön tekijöille. Tarjolla on runsaasti eri nuorisoseurojen arkistoja, mutta myös yksittäisten ihmisten kokoelmia. Mukana on myös Urho Kekkoseen liittyvää materiaalia.

Musiikkiaineistoja löytyy radio-ohjelmista viihde- ja harmonikkamusiikkiin saakka. Mukana on suomalaisen rockin ja punkin omakustanne- ja pienlehtiä 1970-luvun lopulta ja 1980-luvun alusta.


Arkistoaineistoa kerätään lisää

Ensi syksystä alkaen pyritään eri oppiaineista kokoamaan arkistoitavaa aineistoa. Marko Tikka harmittelee, että monissa oppiaineissa on tutkimusmateriaaleja, jotka uhkaavat unohtua nurkkiin. Hän pitää tärkeänä asiana niiden pelastamista, digitoimista ja säilyttämistä jatkokäyttöä varten.

– Tavoite on säilyttää kaikki se aineisto maailman tappiin. Oppiaineet elää ja ihmiset vaihtuu ja kukaan ei kohta muista, mitä missäkin nauhoissa on.

Tikka muistelee suomalaista arkielämää dokumentoinutta kuvausprojektia, jonka tulokset olisivat korvaamattomia vaikkapa 50 vuoden päästä. Vastaavaa ei muualta löydy.

Kansanperinteen arkisto ei Marko Tikan mukaan tee päällekkäistä työtä Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston kanssa.

– Tietoarkiston toimenkuva on mukavasti vähän erilainen, että siellä on aika paljon tämän hetken tilastoja. Kansanperinteen arkisto on historiallisesti suuntautunut. Täällä on ehkä enemmän yksilöt ja kulttuurin eri tasot kuten kansanperinteen taso. Työnjako on aika selkeä, ei siinä päällekkäisyyksiä ole.

Esimerkiksi Kansanperinteen arkistoon sopivasta materiaalista Tikka nimeää haastatteluaineistot kuten maahanmuuttajien haastattelut.

Teksti Heikki Laurinolli
Kuvat Jonne Renvall


Poimintoja Kansanperinteen arkiston aineistoista:

– Toisveden nuorisoseuran arkisto 1940- ja 1950-luvulta.

– Suonenjoen höyryveneosuuskunta 1912-1937

– Niilo Tammisalon arkisto: Jääpalloilija ja maajoukkuetason jalkapalloilija, jonka aktiiviura sijoittuu 1910- ja 1920-luvulle. Ilveksen jääkiekkoilun käynnistäjiä.

– Nuorisoseurojen seuralehtiä 1920-1950-luvuilta.

– Fanny Talvion kokoelma: Fanny Talvio (1883–1969) oli Rauman luterilaisen evankeliumiyhdistyksen perustajia, uskonnollinen kirjailija ja runoilija.

– Valokuvaaja Jussi Kankaan arkisto, joka kertoo valokuvaajan ammatista 1930–1960-lukujen Tampereella.

– Markkasen sukuarkisto noin vuosilta 1850-1920.

– Ylihärmän Ylipään nuorisoseuran pöytäkirjat 1914–1936 ja Vöyrin suomalaisen nuorisoseuran pöytäkirjat vuosilta 1912–1922.

– Orivedeltä kotoisin olevan maalari Juuso Koiviston kokoelma.

– Aleksi Kultalahden ”muistiinpanoja Järviseudun ihmisten anatomiasta”.

– Nuorten talkoiden propagandamateriaalia sota-ajalta.

– Esko Koskisen, tamperelaisen tanssimuusikon leikekirjat ja kirjeet 1950- ja 1960-luvulta.

– Kauko E. Niemisen päiväkirjat yli kuudenkymmenen vuoden ajan (1917–1984).

– Jalasjärven pataljoonan III/JR 58:n sotapäiväkirja ja saman joukko-osaston asiakirjoja 1941 jatkosodan ns. hyökkäysvaiheen ajalta.

– Piispa Jaakko Gummeruksen ja teol. tri L.H. Sandelinin kirjeenvaihtoa vuosilta 1897–1933.

– Maakauppias Antti Toikkosen papereita vuosilta 1862–1864.

– Kausalalaisen Taavetti Uutelan liki tuhatsivuinen käsikirjoitus, joka kattaa toden ja kuvitellun 1800-luvun lopulta 1950-luvulle.

– Kokoelma suomalaisia rock- punk- ja uusi aalto-henkisiä omakustanne- ja pienlehtiä 1970-luvun lopulta ja 1980-luvun alusta: sarjakuvia ja mielipidelehtiä kuten Hurma, Hämy, Ihana raato, Joukkohauta, Kyrsä, Kärsy ja Pahkasika. Rumban vuosikerrat 1984–2006.

– Suomen Yleisradion ohjelmasuorittajien kortisto 1950-luvun lopulta vuoteen 1970.

– Urho Kaleva Kekkosen 80-vuotisjuhlien tv-ohjelman käsikirjoitus.

– Suomen ensimmäisen viihdemusiikin kiertuekokoonpanon, Johan Homanin harmonikkakvartetin haastattelu-, mainos- ja kritiikkimateriaali.