Aivohierontaa keskiajalta

Keskiajalta kantautuvat koskettavat sävelet. Debra Gomez-Tapio soittaa syliharppua toisella työmaallaan eli yliopistolla.

Debra Gomez-Tapiolla on haave. Hän on ostanut vanhan koulun Valkeakosken Metsäkansasta. Hänen aikomuksenaan on tehdä koulusta musiikki- ja kulttuurikeskus, jonka pihamaalla kukkii keskiaikainen luostaripuutarha.

Suunnitelmat ovat vasta aluillaan, mutta tulevana kesänä koulun jumppasalissa järjestetään jo renessanssi- ja barokkitanssien kurssi.

Gomez-Tapio asuu koulurakennuksessa, ja hän on tuskaillut talven yli kolmen pönttöuunin ja yhden kaakeliuunin lämmitysurakan kanssa.

– Paikan kunnostaminen vie paljon aikaa, mutta nautin siellä asumisesta. Rakennus on kaunis, siellä

on paljon valoa ja hyvä akustiikka, hän sanoo.

Klassisen alternative

Yhdysvaltalaissyntyinen Debra Gomez-Tapio saapui Suomeen viisitoista vuotta sitten. Hän on tulostaan asti opettanut englantia Tampereen yliopiston kielikeskuksessa. Hän sanoo elävänsä kahta elämää: Aamut on omistettu englannille, illat musiikille.

Muusikkona hän on erikoistunut vanhaan musiikkiin, etenkin keskiajan lauluihin. Modernista musiikista poikkeavat skaalat tekevät keskiajan musiikin ilmaisusta hyvin erilaista.

– Keskiajan musiikki koskettavaa. Sen kuunteleminen on fyysinen ja henkinen kokemus, vaikka siinä ei tarvitsekaan olla sinänsä uskonnollista sanomaa. Musiikki on kuin hierontaa, Gomez-Tapio kuvailee.

Keskiaikainen musiikki ei ole perinteistä klassista, vaan pikemminkin sen alternativea eli vaihtoehtoinen tyylisuunta.

Musiikkia larppaajille

Hiljattain julkaistussa Fioretto Ensemblen levyssä Debra Gomez-Tapio laulaa keskiajan naisten lauluja. Kappaleet ovat naisartistien tai -runoilijoiden tekemiä, tai sitten kertovat naisten elämästä yleensä. Laulujen rytmi ja tunnelma vaihtelee balladeista reippaampaan poljentoon.

– Yleisö tulisi hulluksi, jos konsertissa soittaisimme vain kirkkomusiikkia, Gomez-Tapio nauraa.

Gomez-Tapio kehottaa epäilijöitä tutustumaan rohkeasti musiikin eri lajeihin – toivon mukaan kuitenkin taitaviin genrensä edustajiin. Sanoitusten ja historiallisuutensa takia keskiajan musiikki voisi hänen mukaansa kolahtaa ainakin roolipelaajiin ja keskiajan historian ystäviin.

– Try it out!

Firoretto Ensemble: Une Vie de Femme – Keskiajan naisen lauluja

Teksti Tiina Lankinen

Kuva Teemu Launis