Akateeminen vartti lukiolaisille

Tampereen lukiokoulutuksen johtaja Eija Tiisala-Heiskala ja suunnittelija Tuuli Kurkipää suosittelevat asiantuntijaverkostoa tutkijoille.

Kun Hatanpään lukion historianopettaja Mari Vares  halusi opiskelijoilleen  näkökulmaa keskiaikaan, hän otti yhteyttä yliopiston tutkijaan Kirsi Saloseen asiantuntijaverkosto-palvelun kautta.

Muutaman päivän kuluttua otettiin videoyhteys  yliopistolta lukioon ja lukiolaiset kyselivät Kirsiltä, minkälaista arki oli keskiajalla ja miksi Kirsi päätti ryhtyä tutkijaksi.

Akatemiatutkija Kirsi Salonen piti helppona ja kivana opettamista Tampereen lukioiden asiantuntijaverkosto-palvelun kautta.

– Ei tarvitse matkustaa minnekään, eikä yhteydenotto vaadi paljoa. Ruudusta näki, että oppilaat istuivat kiltisti, vaikka kuulin että kameran kentän ulkopuolella oli vähän säpinää luokassa, Salonen sanoo.

Hän suosittelee osallistumista muillekin yliopistossa työskenteleville.

– Saihan siinä myös mainostaa Tampereen yliopistoa, kun oppilaat kysyivät, miksi opiskelin Tampereella.

– Hatanpään lukion oppilaat olivat lukeneet Dan Brownin Enkelit ja demonit -kirjan, ja heidän kuvansa Vatikaanin arkistoista perustui siihen. Minun täytyi musertaa heidän kuvitelmansa ”mahdottomasta paikasta” päästä tutkimaan, sillä Vatikaanin arkisto on ihan normaali, moderni arkisto, jonne kyllä pääsee tutkimaan.

Tutkija Kirsi Salonen otti suoran yhteyden Hatanpään lukioon.

Salonen myös järkytti koululaisia kertomalla kuinka keskiajalla kohdeltiin surmatyön tehneitä naisia – heidät haudattiin elävältä. Ja vihapuheista, kuten eräänkin kauppiaan lausumasta tukholmalaisille kollegoille, ”svenska hundar”, sai niin kovat rapsut, että sen ajan piika olisi tehnyt kaksi vuotta töitä niiden maksamiseksi.

Opiskelijat ja opettaja myös arvioivat asiantuntijavierailun. Opiskelijoiden mielestä vierailevaa asiantuntijaa oli helppo seurata (30 opiskelijaa 31:stä!), vuorovaikutus toimi hyvin (26 opiskelijaa 31:stä) ja videovierailun hyödyksi enemmistö mainitsi tiedonsaannin tutkijan ammatista ja keskiajan elämästä. Opettaja antoi vierailulle viisi tähteä ja haluaa järjestää sellaisen uudelleen.

Virtuaalivierailuja Tampereen lukioihin

Asiantuntijaverkosto on Tampereen kaupungin lukioiden hanke. Opettaja voi verkoston avulla etsiä haluamansa asiantuntijan ja kutsua hänet virtuaalivierailulle luokkaan.

Lukiolaiset voivat asiantuntijan esityksen jälkeen kysellä lisää. Näin harjoitetaan myös vuorovaikutuksen taitoja. Oppitunneilla halutaan tietoa ajankohtaisesta tutkimuksesta ja teorioiden toimimisesta käytännössä.

– Asiantuntijaverkosto on luotu Opetushallituksen tuella ja siitä ollaan kiinnostuneita saamaan valtakunnallinen oppimisympäristö. Verkon kautta toteutettava vartin vierailu on vaivaton, tehokas ja ekologinen, sanoo suunnittelija Tuuli Kurkipää Tampereen kaupungin lukiokoulutuksesta.

– Kouluissa kaikki tutustuvat nykyään uusiin oppimisympäristöihin, muun muassa Tampereen koulujen rehtorit koulutetaan tulevaisuuden ratkaisuihin, sanoo lukiokoulutuksen johtaja Eija Tiisala-Heiskala.

Vaikka uudet ympäristöt ja oppimistavat tulevat kouluun, haetaan oppimisen tapoja myös muualta. Tiisala-Heiskala kertoo, että tamperelaisilla opettajilla on myös mahdollisuus pitää tet-päiviä kuten koululaisillakin; opettaja menee tuolloin viideksi päiväksi tutustumaan työelämään ja tuo kokemuksensa kouluopetukseen.

Asiantuntijaverkosto sai vuonna 2009 European Schoolnetin pääpalkinnon uutta tekniikkaa hyödyntävänä innovatiivisena opetusmenetelmänä.

Tampereen yliopiston tutkijat ja työntekijät voivat myös liittyä asiantuntijaverkostoon: asiantuntijaverkosto.fi-sivuilla neuvotaan miten. Yhteydenottoon tarvittavan webkameran ja kuulokkeet saa lainaksi yliopiston tiedotuksesta.

Teksti Taina Repo