Sää suosi uimareita

Tuoreet tohtorit polskivat keskustorin suihkulähteessä puoli viideltä lauantaiaamuna. Taustalla hymyilee koitoisempaan asukokonaisuuteen vaihtanut pääpromoottori Arto Haveri.

Promootiokonkari, emeritusprofessori Matti Parjanen oli promootioaktin jälkeen hyvin pettynyt. Mikään ei mennyt pieleen: yksikään kokardi ei ollut väärin päin, eikä yksikään hattu tai miekka pudonnut lattialle.

Parjasen kommentista kertoi informaatiotieteiden tiedekunnan promoottori Jyrki Nummenmaa promootioillallisella Rosendahlissa.

Tapahtumat sujuivatkin kaikin puolin kommelluksitta, ja ilmojen herrakin oli suosiollinen. Aurinko paistoi ajoittain turhankin kuumasti koko kolmipäiväisten juhlallisuuksien ajan.

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö vihittiin promootiossa hallintotieteiden kunniatohtoriksi. Miekanhiojaisissa tahkoa pyöritti puoliso Jenni Haukio ja voiteluainetta annosteli kauppa- ja hallintotieteiden tiedekunnan promoottori Arto Haveri.

Isänmaa tarvitsee iloista innovointia

Tampereen yliopiston tohtoripromootiossa 20.-22. toukokuuta vihittiin yhteensä 100 tohtoria kolmesta eri tiedekunnasta. Tiedekunnat olivat humanistinen, informaatiotieteiden sekä kauppa- ja hallintotieteiden tiedekunta.

Yliopiston omien tohtoreiden lisäksi vihittiin kahdeksan kunniatohtoria, näiden joukossa eduskunnan puhemies Sauli Niinistö. Niinistö vihittiin hallintotieteiden kunniatohtoriksi merkittävistä ansioistaan suomalaisen yhteiskunnan kehittäjänä sekä talouden ja politiikan vaikuttajana.

Promootioillallisilla pitämässään puheessa isänmaalle Niinistö peräänkuulutti innokasta isänmaata.

– Isänmaa on kooste, yhdistelmä niin tunnetta, traditiota ja arvoja kuin myös kovaa maata jalkojen alla. Tähän koosteeseen jokainen sukupolvi tuo oman lisänsä. Tämä on isänmaan tuoreustakuu. Mikä on meidän lisämme kimppuun jää seuraavien sukupolvien arvioitavaksi, Niinistö maalaili.

– Isänmaan sanotaan olevan ikuinen, mutta voiko ikuinen olla myös innokas – sellainen, joka harjoittaa iloista innovaatiota ja terhakkaa tutkimusta? Ehkä tämä voisi olla meidän sukupolvemme lisä koosteeseen.

Promootio edustaa pysyvyyttä

Tohtorit ja kunniatohtorit vihittiin yliopiston juhlasalissa juhlavin ja perinteisin menoin. Tilaisuudessa tohtoreille luovutettiin tohtorinhattu ja -miekka. Hattu symboloi tieteen vapautta ja miekka totuuden puolustamista sekä älyn terävyyttä.

Rehtori Kaija Holli totesi juhlapuheessaan, että jatkuvan muutoksen keskellä on hyvä olla jotain pysyvää. Akateeminen promootioperinne onkin säilynyt pitkälti sellaisenaan jo vuosisatojen ajan.

Näihinkin promootiojuhlallisuuksiin kuuluivat perinteen mukaisesti miekanhiojaiset, promootioakti, promootiokulkue, promootiojumalanpalvelus, promootioillallinen, promootiotanssiaiset – ja lopuksi tamperelainen erikoisuus: promovendien pulahdus keskustorin suihkulähteeseen.

Promootiokulkue marssi yliopistolta Tuomiokirkkoon Erkkilän sillan kautta.

Puhetta riitti ja viiniä kului

Promootiotapahtumissa kuultiin paljon juhlapuheita, mm. puhe yliopistolle, puhe tohtoreille ja puhe auringolle. Yksistään promootioillallisella pidettiin yksitoista puhetta, jotka kaikki päättyivät maljan kohottamiseen milloin millekin. Puheet saivat kiitosta erityisesti siitä, että ne olivat lyhyitä.

Uutuutena puheiden tulvassa oli puhe kumppanille, jonka pitivät yhteisvoimin Teija Waaramaa-Mäki-Kulmala ja Heikki Mäki-Kulmala. Promovoitava pariskunta kertoi  muun muassa siitä, kuinka paljon kärsivällisyyttä väitöskirjan teko puolisolta vaatii. Tästäkin koettelemuksesta kuitenkin selviää, kun vain rakkautta riittää:

– Kaiken se kestää, kaiken se kärsii – ja toivoo, että se joskus valmistuisi.

Puheessaan tohtoreille Jyrki Nummenmaa valotti tohtoreiden tuottamisen ja vihkimisen tärkeyttä yliopistoyhteisölle.

– Me tarvitsemme seuraajia ensinnäkin matkalaskujen tarkistamiseen ja Sole-alkuisten tietojärjestelmien käyttämiseen mutta toki myös tieteen tekemiseen.

Teksti Tiina Wesslin

Kuvat Erkki Karén