Ruokaa kasvaa yliopiston pihalla

Opiskelijat Olli Poutanen, Jenni Raninen ja Leea Parhiala täyttävät kasvilavaa, jossa kasvaa pian syötävää yliopistolaisille.

– Perunaa, porkkanaa, retiisiä, kesäkurpitsaa, kuminaa ja sitä sun tätä, luettelee ympäristöjärjestö Dodon Jenni Raninen.

Tekeillä on kasvimaa, jonka aineksina on kuormallinen multaa, kasa pussitaimia ja pino kasvilavoja. Tässä ei ole mitään muuta outoa kuin se, että paikka on Tampereen yliopiston päärakennuksen pihanurmikko.

Raninen vakuuttaa, että satopaineita tai tuotto-odotuksia ei ole. Tavoitteena on sen sijaan tehdä kaupungista mukava paikka asua. Mukavuus alkaa tällä kertaa yliopiston pihalta.

Ylioppilaskunnan ympäristöjaosto ja ympäristöjärjestö Dodo käynnistivät kaupunkiviljelyprojektin yliopiston pihalta, koska he haluavat herätellä keskustelua kaupunkien roolista ruuantuotannossa. Tavoitteena on edistää kasvisruoan käyttöä, parantaa viihtyvyyttä ja lisätä yhteisöllisyyttä.

Raninen selventää, että onhan palstaviljelyä harjoitettu kaupungeissa jo vuosikymmeniä, mutta nyt halutaan tuoda urbaanit viljelmät lähemmäs ihmisiä,  katoille, joutomaille, puistojen nurkkauksiin ja kerrostalojen pihoille.

Raninen kehottaa yliopistolaisia tulemaan mukaan ja hyödyntämään viljelyprojektin tuloksia. Kasvilavoilta saa käydä nappaamassa kesän aikana syötävää välipalaksi. Paikka löytyy parkkipaikkojen takaa päärakennuksen C-siiven itäpuolelta.