Haku päällä

Marjo Vuorikoski

Nyt viimeistään kaikki ulos kammioistaan! Pienet, suuret, ujot, itseriittoiset, rauhaa rakastavat. Sisäistä poltetta ei pidä enää odotella. On aika seurustella, luoda suhteita, etsiä kumppaneita.

Kumppanien hakumarkkinat ovat käynnissä yliopiston yksiköissä. Suhteita haetaan yliopiston ulkopuolelta, järkiperustein raha mielessä. Sisäpuolelta haetaan kumppania, jonka kanssa uudistuttaisiin tai ainakin tultaisiin toimeen. Ehkä yliopistoyksiköille voitaisiin järjestää kumppanin hakuohjelma. Tyyliin Maajussille morsian tai Unelmien poikamies. Tai edes deittipalsta nettiin.

Suhdemarkkinoilla on tunnetusti monenlaisia lainalaisuuksia. Menestyvät ja varakkaat ovat varmoja suosikkeja paitsi ulkoisessa myös sisäisessä partnerien haussa. Heiltä tuskin puuttuu tarjokkaita. Mutta kannattaisiko solmia tasavertaisten liitto vai hankkia palvelualttiita tukijoita, piikalikkoja?

Muut joutuvat kamppailemaan, tekemään itseään tykö. Toki vaatimattomin avuin varustetutkin voivat nykyisin menestyä, jos palkkaavat konsultin, hakeutuvat stailaajalle tai kasvojen kohotukseen. Nettideitissä voi luoda itselleen kaunistellun profiilin.

Tyytyäkö niihin joiden kanssa on ollut likeisissä suhteissa jo kauan? Silloin ainakin tuntee kumppaninsa, vaikka siihen ei kovin ihastunut olisikaan. Uudet tuttavuudet saattavat tuottaa pettymyksen ensi-ihastuksen jälkeen. Eikä eroaminen institutionaalisissa suhteissa ole välttämättä helppoa. Vaikka tuskin nykyisessä uudistusrumbassa kukaan ajattelee näitäkään liittoja elinikäisiksi.

Kumppanin hakuohjelmat ja deittipalstat tekisivät suhteiden hakemisen turhan julkiseksi. Suosikit pääsisivät loistamaan, valintaperusteet joutuisivat yleisön puntaroitaviksi. Salaiset kosintariitit sitä paitsi herättävät huomattavasti suurempia intohimoja. Markkinoilla syntyy sutinaa.

Viime aikoina olemme saaneet lukea paljon salarakkaista. Se voi pistää miettimään, millä tavoin suhteita kannattaa rakentaa. Mitä voi puhua ja miten viestittää kiintymystään? Miten antaa ymmärtää, että olisi kiinnostunut suhteesta ilman pelkoa että tulisi torjutuksi? Liialliset suhdekokeilut voivat johtaa tuhoisiin seurauksiin kuten Tiger Woodsille on käynyt.

Suhteen eteen kannattaa ponnistella ja toimia aloitteellisesti, ettei jäisi ilman tai joutuisi ylhäältä päin määrättyyn pakkoavioliittoon.

Varteenotettavan suhdemallin tarjoaa maatalousyhteiskunnan järkiavioliitto, jossa yhdessä uurastetaan menestyksen eteen. Mutta järkiliittokin voi joutua koetukselle, jos rahasta tulee tiukkaa. Kuka silloin määrää?

Sukupuoli ei ainakaan suoranaisesti ratkaise, sillä suhteiden solmimisessa toimivat miesten markkinat. Hierarkian ylätaso on voittopuolisesti miesten hallussa, ja peli on joka tapauksessa osa talouden miehistä projektia.

Miehisillä kovilla aloilla on parhaat menestymisen avaimet, sillä niillä on tarjota rahaksi muutettavia innovaatioita. Pehmoalat saavat kokeilla kaikki konstit, jotta ne selviäisivät markkinalogiikan määrittämissä suhdekuvioissa. Toki kilvassa ojennetaan joskus ruusu rumemmallekin tytölle.

Kirjoittaja on kasvatustieteen tohtori.