Uudenvuodenlupaus

Stiina Hänninen

Tätä kirjoittaessani (6.1.) aika moni on jo kuusi päivää elänyt uudenvuodenlupauksensa mukaan: syönyt vähemmän ja liikkunut enemmän. Tämän ilmestyessä (5.2.) aika moni on jo unohtanut lupauksensa: kampaviineri on palannut päiväkahville ja jumppakassi jäänyt nurkkaan.

Elintapamuutoksiin motivoi monta tekijää, uuden vuoden alku on niistä vain yksi, vaikkakin suosittu sellainen. Lähestyvät juhlat, lomat ja vaatteet ovat tutkimusten mukaan yleisimpiä laihdutussyitä. Terveysmotiivit astuvat kuvaan vasta sitten, kun on jo tosi kyseessä. Esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen puhkeamisen voi siirtää, jopa estää, välttämällä ylipainoa, vatsakkuutta, vähäistä liikuntaa, huonoja ruokatottumuksia ja tupakointia. Usein diabeteksen riskitekijöihin havahdutaan vasta, kun sairaus jo todetaan.

Motivoiko terveisiin elintapoihin tieto siitä, että tämän päivän valinnat vaikuttavat siihen, miten voimme vuonna 2039? Tai muistutus siitä, että tämän päivän valinnoillamme pohjustamme vanhuusvuosiamme? Vastaus on, että ani harva motivoituu elintaparemonttiin vain tulevaisuuden toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Yleensä arvostamme nykyhetkessä tai lähitulevaisuudessa saatavia hyötyjä (mahtuminen tiettyyn vaatteeseen tietyssä tilanteessa) enemmän kuin hamassa tulevaisuudessa odottavaa palkintoa (en tarvitse 80-vuotiaana rollaattoria).

Koska janoamme välitöntä palkkiota, meidän on jo tammikuun puolivälissä vaikea jatkaa uutena vuotena aloitettujen elintapamuutosten ylläpitoa. Lannistumme, kun lukema vaa’alla ei pienene eikä kunto nouse niin ripeästi kuin toivomme. Ei auta, vaikka muut muistuttavat, että odotuksemme ovat ristiriidassa biologian lakien ja aineenvaihdunnan realiteettien kanssa. Haluamme olla hoikkia ja hyväkuntoisia nyt heti – tai mieluummin jo eilen.

Suomalaisten yleisin uudenvuodenlupaus on oman terveyden ja kunnon kohentaminen. Tutkimuksen mukaan halu tehdä terveyttä edistäviä uudenvuodenlupauksia kasvaa, kun siirrytään puoluekartalla vasemmalta oikealle. Sitä, millainen poliittinen mieltymys vahvistaa uutena vuotena aloitettujen elintapamuutosten pysyvyyttä, ei liene tutkittu. Mutta kaikki tietävät, että vain sitkeys ja päättäväisyys palkitaan elintaparemonttiin kohdistuvan uudenvuodenlupauksen pitämisessä; tuloksia saa, kun pitää lupauksensa vielä helmikuussakin.

Kirjoittaja työskentelee tutkijana terveystieteen laitoksella.