Yliopisto säilyi uudistusmyllyssä

Heikki LaurinolliTavarat ja palvelut siirtyvät, rajat kaatuvat ja ilmansuunnat vaihtuvat, kun hallinnonuudistus ryskyttää eteenpäin.

Arki on odotuksia tylsempi. Tampereen yliopistossa ainoan yllätyksen vuodenvaihteessa koki erään laitoksen eräs toimistosihteeri, joka havaitsi puhelimen kadonneen työpöydältään. Siinä hävisi koko laitoksen yhteysnumero ilman, että asiasta olisi etukäteen kerrottu. Yhtään laitosta tai oppiainetta ei silti ole kadonnut.

Jotkut uudistukset tulevat ylhäältä saneltuina. Sellainen oli tutkintojärjestelmän uudistus kaksiportaiseksi vuonna 2005. Hallinnollinen suurkatastrofi jäi silti suutariksi. Suurin uutinen syntyi siitä, että valmistuneiden määrä moninkertaistui ennen vanhojen tutkintovaatimusten umpeutumista.

Vuonna 2006 uudistettiin palkkausjärjestelmä. Siitä ei ole vieläkään toivuttu. Monet kyselyt ja selvitykset kertovat, että kannustavuuden tavoitteet eivät toteutuneet. Palkkakulut nousivat, mutta epäoikeudenmukaisuuden kokemus kasvoi. Hyvä tarkoitus tyrittiin huonolla hallinnolla.

Yliopistolain uudistus poikkeaa edellisistä sinä, että nyt aloite tuli yliopistoilta itseltään, kun ne halusivat itsenäistyä tiliviraston roolistaan. Kaikki ei silti sujunut yliopistojen toiveiden mukaisesti, kun valtioneuvosto taipui elinkeinoelämän innovaatio-oppeihin. Syntyi Aalto-yliopisto, jota autetaan etumatkalle veromaksajien tuntuvalla lisärahoituksella. Muut yliopistot joutuvat maksamaan itsenäisyydestään hinnan, joka merkitsee heikompaa kilpailuasemaa.

Yliopistouudistus saattaa sujua sittenkin paremmin kuin muu valtionhallinnon kehitystyö. Aluehallinnon uudistus vaihtoi ilmansuunnatkin uusiksi, kun Pohjois-Suomen aluehallintovirasto sijoitettiin entisen Oulun läänin alueelle Lapin aluehallintoviraston eteläpuolelle. Valtionhallinto määräsi Pohjois-Suomen siirtymään Suomen maantieteellisen keskipisteen ympärille. Tällä ymmärryksellä voi Etelä-Suomikin vajota pian aluevesirajan taakse.

Kuka muistaa lähimmän valtionhallinnon toimielimen nimen? Ei kukaan eikä niitä nimiä kannata edes opetella. Ne kun vaihtuvat pian johonkin toiseen yhtä helposti unohtuvaan.

Tämän uudistuskierroksen suurin uutinen on se, että yliopisto näyttää melkein ainoana laitoksena säilyttävän oman nimensä. Muut valtionhallinnon instituutiot ovatkin jo menettäneet identiteettinsä.