Mullistavia keksintöjä

Yhdyskuntarakenne nyt: huippuosaamisintensiivinen innovaatiokeskittymä

Yhdyskuntarakenne nyt: huippuosaamisintensiivinen innovaatiokeskittymä

Ruokakaupan aukiolokiistat ratkaistaan sijoittamalla myyntipisteitä hieman tiheämpään. Lyhyempikin aukiolo riittää, kun aikaa säästyy matkanteosta. Mahtavaa.

Koulua ja kirjastoa ylläpidetään joka taajamassa. Ei kulu bensaa turhiin kyyteihin, kun lapsia ei kuskata joka päivä kirkonkylään. Illalla jää aikaa läksyntekoon. Hienoa.

Joukkoliikenne pelaa ja vähentää yksityisautoilun tarvetta. Juna kulkee, onnikka odottaa ja ratikka vetää. Säästyy energiaa. Tämähän maistuu hyvältä.

Visio yhdyskuntarakenteesta. Aivan liian kallis ja tehoton toteutettavaksi.

Visio yhdyskuntarakenteesta. Aivan liian kallis ja tehoton toteutettavaksi.

Puhelinta ei tarvitse enää kanniskella mukanaan eivätkä kailottajat pilaa muiden matkantekoa. Kaikilla on kotona lankapuhelin, joka ei pätki eikä vaadi jatkuvaa lataamista. Ruhtinaallista.

Televisiolaitteet ovat niin kehittyneitä, että ei tarvitse jatkuvasti räplätä insinöörin pilalle sorkkimaa kaukosäädintä. Kanava vaihtuu kätevästi napsauttamalla vipua laitteen kyljestä. Huimaa kehitystä.

Uutisia ei tarvitse enää etsiä hitaasti käynnistyvien tietokoneiden sekavilta webbisivuilta mainosten ja pornokuvien takaa. Voi tilata kotiin paperilehden ja lukea sivuilta sen minkä haluaa. Eikä tarvitse odotella sivujen latautumista. Vau mikä keksintö.

Nyt tulee rankin juttu. Pitäkää tuoleistanne kiinni: nimet tarkoittavat sisältöjä. Enää ei tarvitse tietää, mitä ovat avi, ely, adulta, itella, destia, helia, stadia ja studia. Koulu ei enää ole mikään edu tai adu eikä virasto ole avi tai ely. On posti, kauppa, koulu, poliisi ja palokunta. On kunnanvirasto ja valtionvirasto. Ei tätä uskoisi ellei näkisi.

Aprillia. Tämä kaikki on vielä kaukaista tulevaisuutta. En tiedä, saavuttaako ihmiskunta minun elinaikanani puoliakaan näistä tavoitteista. Kehitys on kovin hidasta, mutta ainahan sitä voi toivoa.

Heikki Laurinolli