Uusi museo yliopistoomme

Matti Parjanen

Tamperelainen Capodi capi, kauppaneuvos Kalle Kaihari lahjoitti presidenttiystävänsä hyväksymänä Tampereen kaupungille kuvanveistäjä Urpo Kärrin puuveistoksen, jossa suuret valtionpäät Gerald Ford, Urho Kekkonen ja Leonid Brezhnev näyttävät sopuisasti tekevän ETYK-sopimusta vuonna 1975. Se sijoitettiin alun perin Näsinneulan aulaan. Mutta kun brezhneviläiselle hetteikölle rakennettu Neuvostoliitto puhallettiin kumoon, kävi tälle veistokselle samoin. Kaupunki siirsi sen varastonsa uumeniin odottamaan armeliasta unohdusta. Mikään valtion, kaupungin tai yksityisen omistama laitos ei ole suostunut ottamaan sitä suojiinsa. Mutta honkainen puu ei suostu mätänemään. Siksi olen kehittänyt seuraavan idean.

Koska myöskään Tampereen yliopistolla ei ole vapausasteita ottaa veistosta omakseen, tarjoaa yliopistomme yksityinen Alumniyhdistys apuaan. Se ostaisi 100 eurolla ETYK-veistoksen ja vuokraisi sille kiinnityspaikan yliopistolta. Sijainti olisi kuuluisan nostalginen Alakuppila ja sen viereinen luentosalin seinä. Perustelut ovat vastaansanomattoman kirkkaat.

Suurvaltajohtajat Ford ja Brezhnev katsovat odottavasti Urho Kekkosta. Kuvanveistäjä, rajavartioston yliluutnantti U.K. Kärri on sumentanut presidenttimme silmälasit niin, ettemme tiedä kummalle puolelle hän iskee silmää.

Tampereen yliopistolta puuttuu paikkoja, joita voisi vierailijoille esitellä. Edes museota meillä ei ole. Nyt olisi aika rakentaa Alakuppilasta, onnistuneitten ja epäonnistuneitten radikaalien pesäpaikasta turistipyydys. Monet elämässään menestyneet alumnit eivät muista Alma Materistaan mitään muuta kuin tämän mystisen Alakuppilan, jossa suunniteltiin kuluneen yhteiskuntamallin reivaamista. Viereisen luentosalin nimeksi ylioppilaskunta ehdotti Chilen vallankaappauksen jälkeen Pablo Neruda -salia chileläisen Nobel-runoilijan mukaan. Yliopiston suurin luentosali pysyi kuitenkin nimeltään neutraalina XA+B:nä. Tosin se on nyt jouduttu muuttamaan luentosali D10A+B:ksi, koska nyky-ylioppilaat eivät kuulemma tunne enää roomalaisia numeroita. Luentosalin pari viimeistä penkkiriviä muutetaan alkuperäiseen asuunsa eli kaikki 70-luvun opiskelijoiden piirustukset penkkien selustoissa rekonstruoidaan. Esim. muistiini jääneet riipustukset ”Kekkonen on liian suuri mies näin pieneen maahan” ja ”Kaiharista opetusministeri” pitää palauttaa paikalleen.

On täysin mahdollista, että muutaman menestysvuoden jälkeen rahakas Betty Ford Center haluaa ostaa veistoksen. Vahvan dollarinipun Alumni luovuttaa sitten yliopistolle tieteellisen tutkimuksen edistämiseksi. Sitä ennen Alakuppila-museosta on tullut tunnetun kiehtova. Vierailijoiden pääsymaksuista ja oheistuotteiden myynnistä on kertynyt summa, joka saa Jyväskylän yliopistonkin kalpenemaan.

Kirjoittaja on
Tampereen yliopiston alumniyhdistyksen puheenjohtajaKuva: Jari Kuusenaho/Tampereen taidemuseo