Tiede tarvitsee ihmistä

Tiina Lankinen

Esittelen muutaman yleisimmän tiedeuutistyypin (uutistyyppejä kuvaavat esimerkit eivät ole tosielämästä).

1. Hassut tutkimukset maailmalta: ”Australialaistutkijat selvittivät, että kengurun pussin tuoksu vetää puoleensa kojootteja”.
  2. Kootut terveysohjeet: ”Asiantuntija kertoo kymmenen tapaa välttää jalkasilsaa”.
  3. Hieno härveli: ”XX:n kehittämä robottikäsi palvelee pian pikaruokaketjussa”.

Kiintoisia faktoja, mutta yksittäisiä sirpaleita. Faktat kaipaavat selittäjäkseen ihmistä. Itse kaipaan tiedeviestintää pohditulla näkökulmalla ja tietoa laajoista ilmiöistä. Haluan tietää, mitä maailmassa tapahtuu ja miten tiede muuttaa asioita.

Aikalainen-lehti on välittänyt tietoa Tampereen yliopiston tutkimuksesta yli kaksikymmentä vuotta. Tämä on Aikalaisen vihonviimeinen numero, koska vuoden alussa toimintansa aloittavalle Tampereen korkeakouluyhteisölle perustetaan yhteinen uusi lehti.

Uutta lehteä koskevaan palaute- ja kehityskyselyyn tuli ilahduttava määrä vastauksia. Palautteen ja kommenttien saaminen, myös kriittisten sellaisten, on aina hienoa, koska kommentit ovat arvokkaita lehden ja oman työn kehittämiseksi. Kyselyn tuloksista voit lukea täältä.

Tiedejournalismi jatkuu entistä vahvempana, vaikka lehti vaihtuu. Tavoitteenamme uudessa lehdessä on vähentää sirpaleisuutta ja lisätä ymmärrystä maailmasta, taklata huuhaata ja mutu-tietoon perustuvaa päätöksentekoa. Nostamme esiin kiinnostavia puheenaiheita, asiantuntijoita ja ratkaisuja arkielämään.

Tavataan uuden lehden parissa ensi vuonna!

Kirjoittaja on Aikalaisen vastaava toimittaja.