Huonosta johtajuudesta syntyy kierre

Pauli Juuti:
Huono johtaminen. Tuhon tieltä toimivaan työyhteisöön.
Gaudeamus 2018.

Mikä: Johtamisesta on kirjoitettu kasapäin kirjoja, mutta ne kaikki hehkuttavat hyvää johtajuutta. Kulisseissa kummittelevat kuitenkin huonot johtajat. Tämän osoittaa ammattiliittojen tekemä kysely, jonka negatiivisiin tuloksiin johtajuutta jo vuosikymmeniä tutkinut Pauli Juuti kirjassaan keskittyy. Huono johtajuus alkaa huomaamatta, mutta lopulta valtaa koko työyhteisön kulttuurin ja rakenteet. Huono johtajuus kumpuaa narsistisesta, ahneesta ja psykopaattisesta persoonasta. Myös kilpailu-yhteiskunnassa pärjää parhaiten tällaisilla ominaisuuksilla varustettu johtaja.

Kenelle: Kaikille johtajille ja johdettaville, yrityksistä yliopistoihin ja virastoihin.

Kiitämme: Esittää myös ratkaisumalleja huonon johtamisen kitkemiseksi. Parasta olisi estää heti alussa kierteen synty. Kun huono johtaminen on jo talon tapa, tarvitaan kokonaisten rakenteiden ja kulttuurin remonttia, johon osallistuvat kaikki.

Moitimme: Ehkä markkinayhteiskunnan osuutta huonon johtajuuden synnyssä olisi voinut kartoittaa enemmän.

Opimme ja jäi mieleen: Työpaikat ovat yhä hierarkkisia, vaikka yhä suurempi osa työntekijöistä on korkeakoulutettuja.

Pekka Wahlstedt