Kohti akateemista juhlaa

Suurpromootio tuo kaikkien Tampereen yliopiston tiedekuntien tohtorit ja kunniatohtorit yhteen juhlaan.

Promootio Tampereen yliopistolla 16.–18. elokuuta

Tampereen yliopisto järjestää elokuussa kaikkien tiedekuntiensa yhteisen kunniatohtori- ja tohtoripromootion. Suurten promootioiden tyyliin pääjuhlaa vietetään Tampere-talossa.

Historiallista on akateemisen juhlan koko, sillä vastaava kaikkien tiedekuntien promootio järjestettiin viimeksi vuonna 2000. Nyt mukaan on ilmoittautunut 222 promovendiä, ja kun mukaan lasketaan kunniatohtorit, kutsuvieraat ja avecit, juhlaan osallistuu kaikkiaan 515 henkilöä.

Kunniatohtoreiksi vihitään 15 tieteessä, taiteessa ja yhteiskuntaelämässä ansioitunutta, joista 8 on kansainvälisiä henkilöitä. Kunniatohtorin arvonimen saavat esimerkiksi näyttelijä, teatterineuvos Eila Roine, EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini sekä lääketieteen Nobelilla palkittu japanilainen professori Shinya Yamanaka.

Elokuun promootio on viimeinen ennen kuin Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillisen yliopisto aloittavat uutena säätiöyliopistona vuoden 2019 alussa. Promootion akateemisena perinteenä luotetaan kuitenkin jatkuvan muutosten keskellä.

– Kahden yliopiston yhdistyessä saattaa tulla uusia elementtejä ja sävyjä, mikä voi olla hyväkin. Toivon kuitenkin, että historiallinen, juhlallinen akateeminen promootioperinne jatkuisi kutakuinkin samanlaisena, sanoo promootiotoimikunnan puheenjohtaja, professori Päivi Åstedt-Kurki.

Yliopistolaitoksen alusta lähtien on promootio juhlistanut akateemisen oppiarvon myöntämistä. Yliopiston ja kaupungin vuorovaikutusta tutkimuksissaan käsitellyt historiantutkija Mervi Kaarninen kertoo, kuinka Tampereen yliopiston edeltäjä Yhteiskunnallinen Korkeakoulu korosti promootiossa akateemisuuttaan, joka kyseenalaistettiin 1950-luvun korkeakoulumaailmassa. Tampereella teollisuuskaupunki sai ajan mittaan vetovoimatekijän ylimmästä koulutuksesta. Akateemiset perinteet ja opiskelijat muuttivat kaupungin julkikuvaa.

Kaarnisen mukaan kaupungin ja yliopiston vuorovaikutus kuvastuu Raatihuoneen tansseissa, purjehduksessa ja juhlallisessa kulkueessa.

– Ensimmäinen promootio Tampereella vuonna 1965 herätti huomiota, kun koko kaupunki pääsi kadun varsille katsomaan akateemista kulkuetta. Se oli juuri sitä mitä Tampereelle haluttiin, kun YKK muutti tänne.

Yleisö voi jälleen elokuussa seurata arvokasta kulkuetta Tuomiokirkkoon. Toistuva perinne, jossa osa juhlijoista kastautuu tanssiaisten jälkeen suihkulähteessä, nähtiin sekin jo vuoden 1965 maisteri- ja tohtoripromootiossa. Aamupuolella yksi promovoiduista pitää puheen auringolle Raatihuoneen parvekkeelta.

Promootion järjestelyistä vastaa viime syksynä työnsä aloittanut parikymmenhenkinen toimikunta.

– Toimikunnassa on edustus kaikista tiedekunnista. Mitä pidemmälle edetään, sitä sujuvammaksi työ muuttuu. Tehtävä on vastuullinen ja arvokas, mutta samalla hauska, professori Åstedt-Kurki sanoo.

– Syksyllä lähdimme siitä, että promootiotilaisuuksien paikat varataan ensimmäiseksi. Aikaisemmista promootiojärjestelyistä saadut kokemukset ovat auttaneet toteuttamisessa, toimikunnan sihteeri, hallintopäällikkö Niina Puronurmi kertoo.

Promootio 2018 infosivut