Koli ja hänen akatemiansa

Matti Parjanen: Mister Koli, oletteko kommunisti? Yliopistobarrikadien räjäyttäjän elämä. Tampere University Press 2018. 377 s.

Mikä: Paavo Kolin elämäkerran toinen osa monine elämänkulun julkisine ja yksityisine vaiheineen. Samalla lähikuva monitieteisen Tampereen yliopiston alkuvaiheista virallisen ja epävirallisen organisaation näkökulmasta.  Professori, kamarineuvos Matti Parjasen tulkitsemana ja ällistyttävän monipuoliseen, vuosien tutkimustyön tuloksena kerättyyn aineistoon perustuen.

Kenelle: Kaikille Paavo Kolin elämästä, Tampereen yliopiston historiasta ja sodan jälkeisestä historiasta kiinnostuneille. Monille lisäksi erityisin virikkein tai kokemuksin. Esimerkiksi tämän kirjoittajalle sosiologian opiskelijana Tampereen yliopistossa vuosina 1966-1969 ja sattumoisin Pioneerirykmentin äänenkannattajan Hakun toimittajana asevelvollisuusaikana.

Kiitämme: Erinomaista elämänhistoriallista otetta, jossa yhteiskunnallinen ja yhteisöllinen konteksti on välittömänä ja vahvana mukana, onnistuneemmin kuin elämäkerran ensimmäisessä osassa. Asiasisällön ohella teoksen tyyli ansaitsee kiitoksen. Usein tutkijoiden kielikuvat elävyyttä etsiessään ”ontuvat kuten osuuskaupan hevonen”. Matti Parjasen kieli ja kielikuvat elävät lukijan mielessä ja rikastuttavat runsaiden sattuvien haastattelulainausten ohella lukukokemusta.

Paavo Kolin perheen apu ja tuki ansaitsee lukijaltakin erityisen kiitoksen.

Moitimme: Kirjoittaja olisi voinut valvoa vielä pari yötä ja kirjoittaa erinomaisten kuvalähteiden lisäksi edes suuntaa-antavan lähdeluettelon myös kirjallisista ja haastattelulähteistä. Se olisi lohduttanut akateemisia tutkijoita. Meitä ”liimaperseitäkin” – kuten Paavo Koli meitä vakituiseen virkaansa ja tieteenalaansa sitoutuneita kutsui (s. 322). Muutoin elämäkertakirjallisuuden parhaimmistoa.

Opimme: Monia asioita. Rohkean rehtorin merkityksen, kansainvälisen ja paikallisen tuen ja esimerkkien merkityksen, perheen ja työyhteisön merkityksen tulevaisuuteen kurkottavan yliopiston kehityksessä.

Jäi mieleen: Kaikki. Paavo Kolin traagisen itsemurhan johdosta hänen lyhyt mutta vaiherikas elämänsä saa lukijan pohtimaan menneen historian tulkinnallisia vaihtoehtoja ja myös tulevaisuuden skenaarioita Tampere-3:sta alkaen.

Kirjan viimeiset, Kolin elämän muutosta koskevat ja uusimpaan tietoon perustuvat luvut hiljentävät lukijan.

Ari Antikainen