Ruokamuistot kertovat Suomesta


Jani Kaaro (toim.): Ruoka-Kalevala − eli makumuistoja Suomesta.
SKS 2017. 430 s.

 

Mikä: Ruoka-Kalevala on matka suomalaiseen ruokaperinteeseen, ja tällä kertaa ääneen ovat päässeet tavalliset suomalaiset. Kirjan sadat tarinat on kerätty S-ryhmän, Marttaliiton ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran järjestämän ruokamuistokeräyksen kautta, ja valmiiksi teokseksi muistot on koonnut ja taustoittanut toimittaja Jani Kaaro. Kansan muistojen seassa on myös lyhyitä tietoiskuja ruokakulttuurista sekä kahdeksan suomalaisten kirjailijoiden kirjoittamaa novellia. Kansanperinnettä taltioineen Lönnrotin hengessä Ruoka-Kalevala esittelee kansakunnan mielenmaisemaa niin mummon tekemien pikkuleipien, kouluruoan kuin perinneruokienkin kautta. Tarinoista jää päällimmäiseksi vahva tunne ruoan ja sen herättämien mielikuvien tärkeydestä − ruoka ei ole pelkkää kehon polttoainetta, vaan siihen kiteytyy monenlaisia henkilökohtaisesti tärkeitä tunnelmia ja muistoja.

Kiitämme: Kirjan rakenne on kokonaisuutena kirjava, mutta se on saatu toimimaan hyvin ja selkeästi. Kaunokirjallinen tyyli tekee kirjasta mukavan lukea. Teoksen pääraaka-aineena ei olekaan nippelitieto ruokaperinteestä, vaan aikaiseksi on saatu vahvan tunnelmallinen muistojen kokoelma, johon tietosisältöä on lisätty sopivasti vain ripaus mausteeksi.

Moitimme: Teos on pitkähkö ja ruokamuistoissa on tästä johtuen jonkin verran toisteisuutta. Esikuvansa Kalevalan mukaan tällaista kattavuutta on kuitenkin ilmeisesti tavoiteltu, eikä teosta luekaan ihan yhdeltä istumalta.

Kenelle: Kaikille suomalaisesta ruokahistoriasta kiinnostuneille. Teksti on lyhyissä pätkissä, joten Ruoka-Kalevala on helppoa luettavaa vanhempien tai isovanhempien aikaisesta ruokakulttuurista myös nuoremmille.

Opimme: Ruokamuistoissa olennaiseksi asiaksi ei nouse pelkästään maku, vaan usein myös se tilanne, jolloin ruokaa on saanut ja kuka sitä on laittanut. Muistot kiertyvät ruoan ympärille mutta kertovat myös paljon muusta − kodista, perheestä ja suomalaisen yhteiskunnan tilasta.

Anna Ojalahti