Pölyisistä kammioista maailmaa muuttamaan

Hanna Hyvärinen

Kaikki varmaan tuntevat stereotyyppisen mielikuvan tutkijasta. Kuvan, jossa silmälasipäinen, kauhtuneeseen neulepaitaan pukeutunut introvertti hahmo lumpustaa kirjavissa villasukissa ja vaelluskengissä yliopiston perimmäisellä käytävällä ja toivoo ehtivänsä teekuppinsa kanssa kammioonsa ennen kuin kukaan tulee vastaan saati ryhtyy jutulle. Kampuksella kulkevan huhun mukaan hahmo on julkaissut vinon pinon painavia vertaisarvioituja artikkeleita, mutta kukaan ei oikein tiedä – tai muista – mitä niissä sanotaan tai mistä aiheesta.

Mielikuva ei ehkä ole täysin tuulesta temmattu, mutta sitä olisi syytä tuulettaa. Kammiossaan kököttämisen sijaan tämän päivän tutkija työstää projektiaan yhteistyössä jos jonkinlaisten julkisten ja yksityisten organisaatioiden ja yhteisöjen kanssa. Hän sukkuloi luontevasti tieteen, bisneksen ja politiikan välillä ja keskustelee asiantuntemusalueistaan sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa.

Ja kun hän julkaisee tutkimuksen, se ei suinkaan pölyty arkistoissa, vaan osallistuu – tekijänsä tavoin – aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja maailman muuttamiseen.

Tässä vuoden 2017 viimeisessä Aikalaisessa tutkaillaan useamman jutun verran, miten tutkimus muuttaa ympäröivää maailmaa. Kerromme, miten yhdellä tutkimushankkeella on muutettu nuorisotyötä ja miten toinen hanke ehkä lähivuosina helpottaa tamperelaisen autoilijan elämää. Kerromme myös, miten hämeenlinnalainen ensihoidon potilas hyötyy paikallisesta ja kansainvälisestä tutkimustiedosta.

Tutkimus tosiaan vaikuttaa myös yksittäisten ihmisten elämään. Joskus se vie maahanmuuttajataustaisen nuoren miehen vastaanottokeskuksesta tekonurmelle jalkapalloa pelaamaan. Ja kun peli on käynnissä, tuo nuori mies ei enää ole vain Suomeen muualta tullut turvapaikanhakija. Hän on osa joukkuetta ja hänellä on tärkeä rooli vastustajan kaatamisessa ja oman tiimin auttamisessa. Ja kun hän tekee maalin, hänelle hurraavat spontaanisti paitsi joukkuetoverit, myös kentän laidalla värjöttelevät kannustajat. Heidän joukossaan taputtaa tutkija.

Kirjoittaja on Aikalaisen vastaava toimittaja.