Aleksanteri Suuren tarinalla rakennettiin identiteettejä

Jaakkojuhani Peltonen

 

Using the Past, Shaping the Present: Alexander the Great in textual imagery 150 BC – 600 AD
Historian käyttö ja tarinat Aleksanteri Suuresta antiikin Roomassa

Väitöskirja tarkastettiin 14.10.2017.

Vastaväittäjänä oli professori Hugh Bowden (King’s College, Lontoo, Iso-Britannia).

 

Kuka olet? Filosofian maisteri Jaakkojuhani Peltonen, 33, Tampere. Tieteenalana historia, yhteiskuntatieteiden tiedekunta.

Mitä tutkit? Tutkin historian käyttöä antiikin maailmassa vuodesta 150 eKr. vuoteen 600 jKr. Tutkin sitä, miten Aleksanteri Suuren tarinaa käytettiin argumentoinnissa. Tarkastelin useita erilaisia kirjoituksia filosofisista teksteistä kirjeisiin ja saarnoihin.

Mitä tuloksia sait? Tarinoita Aleksanteri Suuresta käytettiin retorisena välineenä niin poliittisten ja filosofisten kuin uskonnollistenkin viestien välittämiseen ja vahvistamiseen. Useat eri ryhmät, kuten roomalaiset, kreikkalaiset, juutalaiset ja varhaiset kristityt, käyttivät tarinoita identiteettinsä rakentamisen välineinä ja oman yhteiskunnallisen asemansa vahvistamisessa.

Tutkimukseni osoittaa miten historiaa on valjastettu argumentaation rakennusaineeksi.

Mikä oli parasta tutkimuksen tekemisessä? Löytämisen riemu. Se, kun löytyi uusia lähteitä, joista ei ollut tiennyt aiemmin ja se, miten uusi tieto jatkuvasti muutti kokonaiskuvaa. Ja kun lopulta muodostui koherentti kokonaisuus, se oli palkitsevaa. Väitöstutkimus oli myös upea oppimisprosessi.

Mikä oli hankalinta? Suurin osa aiemmasta Aleksanteri Suurta käsittelevästä tutkimuksesta keskittyy historialliseen Aleksanteri Suureen. Tieteellisen keskustelun löytäminen nimenomaan tarinallisesta puolesta oli vaikeaa.

Mitäs nyt? Tarkoitus on jatkaa aiheesta kirjoittamista. Haluaisin kirjoittaa kansainvälistä tieteellistä tekstiä, mutta myös populaaria kirjallisuutta.