Jokakokin viihdyttävä katsaus tieteeseen ruuanlaiton takana

Anu Hopia & Erik Fooladi:
Hyppysellinen tiedettä.
Valeomenapiirakka ja muita kokeiluja keittiössä.

Gaudeamus 2017. 224 s.

 

Mikä: Elintarviketieteiden tohtori Anu Hopian ja kemian tohtori Erik Fooladin teos on viihdyttävä sukellus tieteeseen ruuanlaiton taustalla. Kirjassa avataan ruuan valmistuksessa tapahtuvia kemiallisia reaktioita havainnollisten ja hauskojen esimerkkien kautta, kevyesti, mutta kuitenkin tieteestä tinkimättä. Myyttejäkin avataan ja murretaan. Kirjoittajien ruokaklubin testeissä muun muassa osoitetaan, että kalan voi aivan hyvin laittaa paistumaan jo kylmälle pannulle ja lopputulos voi olla jopa parempi kuin kuumalla pannulla paistettuna. Ei siis enää voin tirinän tarkkailua eikä muitakaan sääntöjä pannun kuumuuden varmistamiseksi. Kala vain kylmälle pannulle ja levy päälle!

Kiitämme: Teos on mainio esimerkki siitä, miten tiedettä voi tuoda esiin samaan aikaan kiinnostavasti, hauskasti ja hyödyllisesti. Kirja on kevyttä luettavaa, mutta siinä on myös painavia oppeja. Ruokaharrastajan näkökulmasta erityiskiitoksen ansaistee se, että ruokaa ja ruuanlaittoa ei pelkistetä vain kemiaksi. Tutkitusti kun tiedetään, että ruoka ja syöminen ovat myös tunnetta. Psykologian ja käyttäytymistieteiden kentällä on muun muassa selvitetty, että ihmiset mieltävät ruuan lisäaineen sitä vaarallisemmaksi, mitä vaikeampi sen nimi on lausua.

Moitimme: Moitimme vasta sitten, jos teokselle ei tule jatko-osaa. Myyttejä takuulla riittää murrettaviksi ja ilmiöitä tarkasteltaviksi.

Kenelle: Kenelle tahansa ruuasta ja ruuanlaitosta kiinnostuneelle. Ehdottomasti myös kokkaamisen ammattilaisille. Jälkimmäiset saattavat joutua kyseenalaistamaan alansa vanhoja oppeja.

Opimme: Montakin asiaa. Muun muassa sen, miten kananmunan koko, lämpötila, keittoaika ja keittiön korkeus merenpinnasta vaikuttavat kananmunan kypsymiseen. Ja miksi oluessa kypsennetyt simpukat ovat mehevämpiä kuin valkoviinissä kypsennetyt. Ja että täytekakun kuohkeuden voi varmistaa pudottamalla uunista otetun kakun noin 30 sentin korkeudesta pöytään – jos uskaltaa.

Hanna Hyvärinen