Miten 100-vuotiaan Suomen sivistys pelastetaan?

Milka Hanhela

Tampereen yliopiston tieteentekijät ry järjestää 3. lokakuuta Tampereen yliopiston päärakennuksen juhlasalissa seminaarin, jossa etsitään vastauksia sivistysyliopiston tulevaisuuden kannalta keskeisiin kysymyksiin.

Yliopistoleikkaus, aivovuoto ja akatemian tulevaisuus ovat jatkuvasti esillä olevia asioita, jotka ovat kohtalonkysymyksiä sekä yliopistolle instituutiona että tutkijoille yksilöinä. Onko sivistysyliopisto vielä pelastettavissa, vai onko yliopistosektorin valmistauduttava vain karuun jälleenrakennuskauteen? Voiko yliopiston ulkopuolinen vapaa tutkimus- ja sivistystyö edesauttaa myös akatemian varjelemista ja pelastamista? Mikä on itsenäisen tutkijan ja tutkijayhteisön rooli?

Seminaarissa näitä aiheita lähestytään neljän puheenvuoron voimin, neljästä eri perspektiivistä. Puhujina ovat kasvatustieteiden ylioppilas Milka Hanhela, yliopistotutkija ja dosentti Hanna Kuusela, tietokirjailija ja tutkija Ville Lähde sekä professori Petri Mäntysaari.

Puhujista Milka Hanhela on Tampereen yliopiston opiskelija, joka nousi vuoden 2017 kunnallisvaaleissa kaupunginvaltuustoon. Puheenvuorossaan Hanhela pureutuu sivistykseen poliittisena kysymyksenä.

Mediakulttuurin tutkija Hanna Kuusela on ollut kirjoittajana teoksessa ”Konsulttidemokratia. Miten valtiosta tehdään tyhmä ja tehoton”, ja seminaarissa hän tarkastelee yliopistoja ”paremman maailman hautomoina”.

”Niukkuuden maailmassa”- ja ”Paljon liikkuvia osia” -teoksistaan tunnettu filosofi Ville Lähde peräänkuuluttaa ”maailman ymmärrettäväksi tekemistä kuitenkaan tyhmistämättä sitä”.

Kauppaoikeuden professorina Hankenissa toimivan Petri Mäntysaaren mukaan ”vain yliopistoyhteisö voi toteuttaa sivistysyliopiston ideaalin”. Mäntysaari on kritisoinut Acatiimi-lehden sivuilla ”innovaatioilla” perusteltujen yliopistouudistusten keskittävää luonnetta, joka toimii tavoitettaan vastaan.

Puheenvuoroja seuraa avoin yleisökeskustelu. Tapahtuma on osa Tatte ry:n 50-vuotisjuhlaviikkoa.

Ville Lähde

Petri Mäntysaari.