Mikä luonnossa vaikuttaa juoksijaan?

 

Meneillään oleva tutkimus selvittää, miten lenkkeilijät kokevat Tampereen Kaupin lenkkimaastot.

 

Luonnossa liikkumisen tiedetään vaikuttavan myönteisesti terveyteen ja hyvinvointiin. Sen tiedetään muun muassa alentavan verenpainetta ja laskevan stressihormoni kortisolin tasoa. Luonnossa liikkumisen tiedetään myös rauhoittavan mieltä ja auttavan esimerkiksi työstä palautumisessa.

Mutta mikä käytännössä vetää ihmisiä liikkumaan luonnossa? Miten ihmiset toteuttavat luontoliikuntaa arkielämässään? Ja millaisia kokemuksia he saavat ympäristöstä liikkuessaan? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia tutkijatohtori Jarkko Bambergin tutkimushankkeessa Affective Landscapes of Running. Hankkeen osana Bamberg tarkastelee Tampereen Kaupin ominaisuuksia ja vaikutuksia juoksuympäristönä.

Suomen Akatemian rahoittamassa projektissa Bamberg lähtee tutkittavien kanssa lenkille Kauppiin ja haastattelee näitä samalla. Tarkoitus on selvittää, millaisia reittejä ihmiset juoksevat ja miksi, miten ympäristö vaikuttaa juoksemiseen ja mitä ihmiset kokevat juoksemisen ja ympäristön yhdistelmästä saavansa.

– Näiden kysymysten avulla saadaan tietoa siitä, miten ihmiset toteuttavat luonnossa liikkumista käytännön arjessaan ja miten reitillä olevat elementit, kuten kasvillisuus, alusta ja maastomuodot, vaikuttavat kokemukseen. Tätä tietoa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi, kun laaditaan suosituksia luonnossa liikkumisesta tai suunnitellaan uusia virkistysalueita, Bamberg sanoo.

 

 

 

Kauppi valikoitui tutkimusympäristöksi useista syistä. Ensinnäkin se on Bambergin sanoin eräänlainen juoksemisen ”hotspot”. Siellä juostaan paljon.

– Toiseksi Kaupissa on vaihtelevia maastoja. On monenlaista metsää ja juoksualustaa. Juosta voi huolletuilla ja valaistuilla reiteillä, mutta myös erilaisilla poluilla. Siten Kauppi tarjoaa erilaisia juoksukokemuksia.

Kolmanneksi Bambergilla itsellään on juoksusuhde alueeseen.

– Juoksen siellä itsekin. En aina, mutta usein.

 

Jarkko Bamberg

Erityisen usein Bamberg on kuluttanut Kaupin reittejä viime viikkoina, kun lenkkihaastattelut ovat käynnistyneet. Heti alkuun kävi ilmi, että ihmisten jututtaminen juostessa ja lenkin tallentaminen samaan aikaan videolle ei ole ihan helppo yhtälö.

– Käytännön kysymyksiä piti miettiä paljon. Mihin sijoittaa kamera niin, ettei se pompi ja heilu? Tarkoitus kun on tallentaa juoksijan kokemus, ja eihän se ole se, että maisema heiluu niin, että juostessa tulee merisairaaksi.

Lopulta Bamberg päätyi pitämään kameraa omassa kädessään apunaan laite, joka tasaa kameran liikettä. Sekään ei ole täysin ongelmaton ratkaisu.

– Se tekee omasta juoksuasennostani hyvin staattisen. Totesin aika alussa, että kolme haastattelulenkkiä viikossa on maksimi, muutoin niskat ja hartiat menevät jumiin.

Juoksukuntonsa puolesta Bamberg sanoo pärjäävänsä. Takana on vuosia lenkkeilyn aktiivisena harrastajana, ja ennen projektia tutkija vielä lisäsi harjoittelua hieman.

Haastattelulenkkien vauhti sovitetaan sellaiseksi, että sekä haastateltava että haastattelija pystyvät keskustelemaan ongelmitta.

Mutta miten on, tuleeko oma viikoittainen lenkkikiintiö täyteen haastattelulenkeillä?

– Olen minä vielä lenkkeillyt omaksi iloksenikin. Nämä tutkimuslenkit kun eivät varsinaisesti rentouta, vaikka mukavia ovatkin.

 

 

Tule mukaan tutkimukseen

 

Suomen Akatemian rahoittama tutkimusprojekti Affective Landscapes of Running selvittää luontoliikunnan, terveyden ja hyvinvoinnin kytköksiä. Tutkimus kestää elokuun 2019 loppuun.

Hankkeen osana on Kauppi juoksuympäristönä -tutkimusprojekti, johon voi osallistua kuka tahansa Tampereen Kaupissa lenkkeilevä juoksun harrastaja. Projektissa käydään kesän aikana lenkillä tutkijatohtori Jarkko Bambergin kanssa. Syksyllä tehdään vielä toinen haastattelu ilman lenkkiä.

Jos osallistuminen kiinnostaa, ota yhteyttä Jarkko Bambergiin sähköpostilla: jarkko.bamberg@uta.fi, tai puhelimella 040-7271215.

Mukaan kaivataan etenkin varttuneempia, 50 ja 60 vuotta täyttäneitä, hiljattain Kauppiin tutustuneita juoksun harrastajia.

 

Teksti ja kuvat Hanna Hyvärinen