Miksi puhua työstä ja vanhuudesta?

Hanna Hyvärinen

Havahduin tätä Aikalaista kootessani siihen, että lehdessä on kuluneen vuoden aikana ollut huomattavan paljon juttuja työelämän tutkimuksesta ja toisaalta ikääntymisestä. Ja nämä teemat hallitsevat myös tätä numeroa.

Piti miettiä, onko tässä oltu putkinäköisiä. Onko juututtu tiettyihin aihepiireihin?

Tulin kuitenkin siihen tulokseen, etteivät aiheet ole kummunneet omasta kaventuneesta näkökentästä, vaan vastaansanomattomasta ajankohtaisuudesta. Työ ja se, kenellä sitä milloinkin on ja kenellä ei, miten ja millaisin ponnistuksin sitä pitäisi hankkia ja minkä maailman tappiin sitä pitäisi jaksaa tehdä, ovat nyt isoja kysymyksiä, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin.

Tutkimuksella olisi paljonkin sanottavaa siihen, miten työelämä kannattaisi järjestää, jotta mahdollisimman moni hyötyisi. Kukin päättäköön itse, onko tutkimuksen sanomaa kuultu, kun on tehty tuoreinta työ- ja työllistämispolitiikka. Täällä on ainakin yritetty huudella.

Toinen iso, ajankohtainen ja jatkuvasti kysymyksiä herättävä elämänalue on nelikirjaimiseksi lyhennelmäksi vakiintunut sote. Ja toisin kuin valinnanvapauden ympärillä käytävästä keskustelusta voisi päätellä, sote-uudistusta ei suinkaan oltu alun perin tekemässä siksi, että terveyttään optimoivat varhaisaikuiset voisivat vapaasti valita palveluntuottajansa. Uudistusta ryhdyttiin tekemään siksi, että nykymallilla rahat ja tekijät uhkaavat loppua. Ja yksi syy tähän hupenemiseen on se, että yhä useampi meistä on vanha.

Vanhuus ei kuitenkaan ole vain sote-asia, vaan vaikuttaa – tai ainakin sen pitäisi vaikuttaa – kaikkeen yhteiskuntasuunnitteluun. Että sitä suunnittelua tehtäisiin niin, että myös ikämiehet ja -naiset voisivat olla täysivaltaisia yhteiskunnan jäseniä. Sillä jos tämä melkoisen iso ryhmä pudotetaan yhteiskunnan näkökentän ulkopuolelle, mikä estää pudottamasta kyydistä muitakin?

Siksi tässäkin lehdessä puhutaan työstä ja vanhuksista. Siis meistä kaikista.

Kirjoittaja on Aikalaisen vastaava toimittaja.