Vieraan kielen puhuminen voi rasittaa ääntä

Kati Järvinen

Kuka olet? Filosofian maisteri Kati Järvinen, 47, Tampere. Tieteenalana puhetekniikka ja vokologia.

Mitä tutkit? Tutkin sitä, miten ääni muuttuu, kun puhutaan vierasta kieltä. Tutkittavana oli 20 suomea ja 23 englantia äidinkielenään puhuvaa henkilöä.

Mitä tuloksia sait? Etenkin suomen kieltä äidinkielenään puhuvien äänenkorkeus nousee, kun he puhuvat vierasta kieltä. Vierasta kieltä puhuttiin puristeisemmin kuin äidinkieltä. Nämä muutokset voivat kuormittaa ääntä. Moni koki, että ääni väsyy, kun puhuu vieraalla kielellä.

Tämä on tärkeä tieto, sillä tänä päivänä me kaikki joudumme jatkuvasti puhumaan vierailla kielillä, jotkin ammattiryhmät todella paljon. Jos jatkuvasti puhuu kuormittavasti, se voi johtaa äänen ongelmiin.

Mikä oli parasta tutkimuksen teossa? Pääsin tekemään aivan uudenlaista tutkimusta aiheesta, jota ei ollut aiemmin tutkittu. Olen aina ollut kiinnostunut vieraista kielistä ja niiden puhumisesta.

Mikä oli hankalinta? Katkonainen tutkimusrahoitus aiheutti sen, että tutkimus piti välillä laittaa tauolle ja mennä töihin.

Mitäs nyt? Haluaisin jatkaa tutkimusta aiheen parissa, isommalla porukalla ja eri kielillä. Mutta jatko riippuu tietysti rahoituksesta.

Filosofian maisteri Kati Järvisen puhetekniikan ja vokologian väitöskirja Voice Characteristics in Speaking a Foreign Language – A study of voice in Finnish and English as L1 and L2 (Äänen piirteet vieraan kielen puhumisessa – Tutkimus äänestä suomi ja englanti L1 ja L2 kielenä) tarkastettiin 12.5.2017. Vastaväittäjinä olivat professori Hannele Dufva (Jyväskylän yliopisto) ja dosentti Okko Räsänen (Aalto yliopisto).

Teksti Hanna Hyvärinen

Kuva Jonne Renvall