Työelämän lyhyt oppimäärä

Ritva Kattelus ja Tom Jokinen:
    Uraopas. Työelämän lyhyt oppimäärä.
    Gaudeamus 2017, 250 s.

MIKÄ: Uudenlainen uraopas tämän päivän työmarkkinoille. Perinteinen yksisuuntainen ja varma ura on vain yksi monista. Urapolkuja löytyy globaaleilta ja digitalisoituneilta työmarkkinoilta monia, ja ne ovat toinen toistaan mutkittelevampia. Kirjassa esitellään työn välittäjät TE-toimistoista sosiaaliseen mediaan, työnantajat yliopistoista ja muista valtion virastoista yrityksiin sekä työnmuodot kokopäiväisestä silpputöihin. Etenkin lisääntyvään yrittäjyyteen kiinnitetään huomiota, ja itsetyöllistämisen monet muodot pop up -kaupoista ja startupeista sijoittamiseen ja hyväntekeväisyysjärjestöihin käydään tarkasti läpi. Facebook, Linkedln ja muut sosiaalisen median muodot ja linkit niihin esitellään huolellisesti. Ja tietysti neuvotaan miten laatia työsuunnitelma ja valmistautua työhaastatteluun.

KIITÄMME: Kirja on todella kaikenkattava: sekä perinteiset että uudet työnsaannin kanavat ja  tavat esitellään. Kurkistetaan myös alati kasvavien piilotyömarkkinoiden maailmaan ja opastetaan suunnistamaan piilotyöpaikkojen ryteikössä.

MOITIMME: Työssä pärjää parhaiten, kun osaa tuotteistaa ja brändätä itsensä – tämä saattaa mennä jopa työtaitojen edelle. Monet lahjakkaat ovat vaarassa syrjäytyä.  Uraoppaassa esitellään paljon brändäämistä ja tuotteistamista, mutta ei tuoda esiin sen varjopuolia. Nykyisiä työmarkkinoita ja niiden eriarvoistavia rakenteita ei muutenkaan arvostella sanallakaan.

KENELLE: Uraopas on monipuolinen myös lukijakunnan suhteen. Se tarjoaa oivallisia karttoja ja tienviittoja niin akateemisille työntekijöille kuin duunareillekin.

OPIMME: Vastuu työn saamisesta on yhä enemmän yksilöllä itsellään. Aktiivinen, oma-aloitteinen ja verkostoitumisen taidon omaava saa aina työtä. Jos ei muuten, niin ainakin perustamalla oman yrityksen. Kiistelty työn uberisoituminen on tullut jäädäkseen.

Pekka Wahlstedt