Kuinka ihmismieli toimii?

Mikko Ylikangas (toim.) Mielen salat. Gaudeamus 2016. 197 s.

MIKÄ: Mitä eroa on mielellä ja aivoilla? Miksi satunnaisesta katsekontaktista tuntemattoman ihmisen kanssa tulee hyvä mieli? Entä missä kulkevat tiedostamisen rajat?

Muun muassa näitä kysymyksiä pohtii filosofian tohtori ja tietokirjailija Mikko Ylikankaan toimittama teos Mielen salat. Teos käsittelee niin mielen rakennusosia kuin mielen ja yhteiskunnan suhdetta. Yksi luku on omistettu myös ”kummille ilmiöille”, eli niille kokemuksille, joita ihmiset kertovat kokeneensa, mutta joille ei löydy pätevää selitystä.

KIITÄMME: Kirja käsittelee monia ihmismieleen liittyviä kiinnostavia kysymyksiä. Lukija sukeltaa innolla muun muassa unennäkemisen funktioita koskeviin pohdintoihin. Herättelevää puolestaan on tieto siitä, että Suomen tämänhetkisen lamaantuneen ja kaikin puolin kielteisen ilmapiirin keskellä on kasvamassa kyyninen sukupolvi, joka kokee koulunkäynnin merkityksettömäksi. Kysymys kuuluu, mitä tapahtuu sitten, jos moinen merkityksettömyyden kokemus laajenee koulusta koskemaan muutakin yhteiskuntaa.

MOITIMME: Teoksen edetessä lukijaa alkaa turhauttaa se, että loppujen lopuksi mielen salat jäävät valtaosin salaisuuksiksi. Luku toisensa jälkeen jättää jälkeensä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

OPIMME: Tutkimusten mukaan stressihormoni kortisolin tasot synkronoituvat yhdessä asuvilla pariskunnilla. Ei siis ihme, että molempia pännii aina yhtä aikaa.

KENELLE: Kirja tarjoaa tutkittuun tietoon nojaavaa, yleistajuista luettavaa kenelle tahansa ihmismielen koukeroista kiinnostuneelle.

Hanna Hyvärinen